| Mobile | RSS

Leszámolnak az orosz propagandával, ezres nagyságrendű tömeg tüntet Budapesten a megtámadott Ukrajnáért

Körülbelül tízszer annyian mentek el rá, mint az oroszpárti tüntetésre.

Szerzők
B.Z.
Á. Z.

Publikálva:2022.04.30. 13:56

KÜLDÉS LEVÉLBENLINK MÁSOLÁSA

Leszámolnak az orosz propagandával, ezres nagyságrendű tömeg tüntet Budapesten a megtámadott Ukrajnáért
Fotó:Pavel Bogolepov| Forrás:Népszava

Cikkünk folyamatosan frissül!

Több százan jelentek meg a szombat délután egy órai kezdésre azon a tüntetésen, amelynek a résztvevői Ukrajnáért állnak ki az agresszor Oroszországgal szemben a budapesti Deák téren. Rengeteg embernél látni ukrán zászlót, Vlagyimir Putyin orosz elnököt a náci diktátorhoz, Adolf Hitlerhez, illetve a horogkeresztet az orosz háborús győzelmet jelző latin Z betűhöz hasonlító transzparenst.

Fél kettőre a Dek tér elkezdett megtelni ukránokkal és szimpatizánsokkal, akik elénekelték az ukrán nemzeti himnuszt, de beszédek egyelőre még nem hangzottak el. Munkatársunknak az egyik szervező azt mondta, hogy mindenféleképpen átmennek a Szabadság téri oroszpárti tüntetésre. Fél kettő után el is indult a már ezres nagyságrendűre duzzadt a nagyrészt Magyarországon élő ukránokból álló tömeg, 13:50 előtt értek a Bazilikához. Слава Україні!, vagyis Dicsőség Ukrajnának! az egyik kedvelt rigmusuk.

Fotó:Pavel Bogolepov

| Forrás:Népszava

Eközben a Szabadság téren egy óra előtt már hatalmas volt a készültség, a BRFK és a Készenléti Rendőrség is nagy erőkkel van jelen, az Aulich utcában egy kordonokkal teli teherautót is lehet  látni, az Ukrajna mellett tartott tüntetést azonban nem veszik körül kordonokkal. A Szabadság téren egyelőre a Momentum Mozgalom politikusa, Tompos Márton akciózott, a vezetésével felvilágosító matricákat helyeztek arról, hogyan torzítja el a híreket és hazudik az Ukrajna ellen indított háborúról az orosz propaganda. Az egyik ilyen meghamisított hír egy videófelvétellel próbálták alátámasztani, amelyen a bucsai tömegmészárlás áldozatait „eljátszó” szereplők cigarettáznak, csakhogy a videófelvétel egy bécsi klímatüntetésen készült.

Farkasszemet néznek Budapesten Ukrajna hívei a magyar putyinistákkal

A szombati tüntetés sajátos helyzetbe hozta az EU-n belül erősen…

Egy óra előtt a téren két idős férfit álldogált, egyikük kezében orosz zászlót, a másikuk ruháján turulmadaras kitűzőt lehetett látni. Ez a demonstráció hivatalosan kettőkor kezdődött, körülbelül kétszázan mentek el rá. Hárman tartanak beszédet, közönségük magyarokból áll, orosz nemzetiségű tüntetővel egyelőre nem találkoztunk. Kint van Thürmer Gyula is, aki valamilyen rejtélyes oknál fogva egy amerikai konföderációs zászlóval jelent meg.

Fotó:Batka Zoltán

| Forrás:Népszava

Az ukránok eközben hallótávolságon belül értek, a rendőrök lezárták előttük a Nádor utcát, amire a tüntetők megálltak, hogy elénekeljék az ukrán himnuszt, amely behallatszott a Szabadság térre. Le kellett zárni az ukránok elől a Vértanúk tere felől vezető útvonalakat is. A két demonstráció résztvevőit fél háromkor légvonalban körül 150-200 méteres távolság válaszotta el egymástól.

Fotó:Pavel Bogolepov

| Forrás:Népszava

A Szabadság térre így is sikerült beszivárognia egy ukránpárti tüntetőnek, aki egy áthúzott Putyin-portrét tartott fel a magasba, mielőtt az egyik szervező kitépte volna a kezéből és összetépte volna. Helyszíni tudósítónk azt is látta, ahogyan egy részeg tüntető hátramegy levizeli a szovjet hősi emlékművet.

Fotó:Batka Zoltán

| Forrás:Népszava

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |