| Mobile | RSS

Újabb ámokfutásba kezdett Márki-Zay Hódmezővásárhelyen: levadássza korábbi segítőit és szétveri a hivatalt

FÜSSY ANGÉLA2022-04-29

Óriási balhé tört ki Hódmezővásárhelyen a csütörtöki képviselőtestületi ülést követően. Kiderült, hogy miután Márki-Zay nem lett miniszterelnök, ahelyett, hogy a pofon után, amit kapott, lemondott volna a polgármesterségről, bosszúhadjáratba kezdett: korábbi támogatóit, segítőit levadássza és új klientúrát épít, saját fizetését pedig visszamenőleges hatállyal több százezer forinttal megemelte. Csütörtökön megpróbálta leváltani Kis Andrea szocialista alpolgármesterét, majd miután nem sikerült, mert sajátjai közül is többen ellene szavaztak, megvonta az alpolgármester feladatkörét és az azzal járó bérét. Pénteken reggel 7 órakor az ámokfutás rendkívüli testületi üléssel folytatódott, ahol gyakorlatilag egy teljes szervezeti átalakítást jelentett be a polgármester: leépítik a jegyzői és a jogi irodát, az eddig a jegyző alá tartozó informatikusokat pedig Márki-Zay kabinetvezetője alá rendelték. A helyi sajtó hatalmi harcokról és a hivatal szétveréséről ír. A vásárhelyi Fidesz szerint a leszámolási botrány megmutatta, hogy a városvezetés tagjai nem tudnak együtt dolgozni: az egyetlen megoldás, ami előrevinné a várost, ha visszaadnák a döntést az emberek kezébe, vagyis előrehozott választást tartanának az alföldi városban.

Még három hét sem telt el az országgyűlési választás és Márki-Zay Péter csúfos veresége óta, a kapitány ahelyett, hogy levonta volna a megfelelő konzekvenciát és távozna a közéletből, egészen elképesztő leszámolásba kezdett a hódmezővásárhelyi városvezetésben.

MZP már korábban is megmutatta, hogy mennyire érdemes őt támogatni: volt már olyan kegyeltje, akit egyik napról a másikra hátba szúrt. Amint egyik támogatója, Mucsi Tamás kritikai megjegyzéseket mert tenni – a Hódmezővásárhelyi Közétkeztetési Intézmény konyhájának felújításáért emelt szót, amelyre ráadásul állítása szerint a pénz is megvolt –, a polgármester sebtében kiszervezte külsős cégnek az egész közétkeztetést.

Most Kis Andrea szocialista alpolgármester találta magát hirtelen a körön kívül. Pedig eddig olyannyira jó volt a kapcsolata Márki-Zayval, hogy nemegyszer láthattuk fontos szereplések alkalmával is a polgármester mellett. A durva leszámolás még a sajátjainak is szemet szúrt – voltak, akikben erősebb volt a gerinc, és nem is asszisztáltak ehhez.

A csütörtöki közgyűlésen Márki-Zay Péter azzal állt elő, hogy hívják vissza hivatalából Kis Andrea alpolgármestert. Már az utód is ki volt szemelve, aki fehér ingben, nyakkendőben jelent meg a testületi ülésen. Mégis hoppon maradt. A Fidesz-frakció tagjai előre jelezték, hogy ebben a játékban nem vesznek részt és kivonultak. Ami viszont Márki-Zayt bizonyára mellbe vágta, az az volt, hogy sajátjai közül hárman is szembe mertek menni vele és nemmel szavaztak Kis Andrea “kivégzésére”.

A kapitány, ahogy az hívő, keresztény emberhez, no meg demokratához illik, csak azért is véghezvitte a tervét, legalább részben. Rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol megvonta Kis Andrea alpolgármesteri feladatait, bérét pedig havi egymillió forinttal csökkentette. Berényi Károly társadalmi megbízatású alpolgármester fizetését közben durván 400 ezer forinttal megemelte, amit a Kis Andreáról rá átruházott többletfeladattal indokolt. Ez azonban messziről bűzlik, ugyanis Berényi fizetésemelését ugyanekkora összeggel már akkor előkészítette, amikor még nem tudhatta, mi fog történni a testületben.

De nemcsak Berényinek jut többletzsozsó: Szabó János alpolgármester fizetését is megtoldotta nagyjából 300 ezer forinttal, ahogy természetesen saját magáról sem feledkezett meg. A polgármesteri fizetést összesen 30 százalékkal fejelték meg, ami azt jelenti, hogy ezért az ámokfutásért Márki-Zay Péter visszamenőlegesen, január elsejétől mintegy 1,5 millió forintot kap.

A Promenad24.hu tudósítása szerint pozíciófosztáson és pénzosztáson túl teljes hivatali átszervezésbe is belekezdett a polgármester.

Javaslatára a jegyzői irodát gyakorlatilag szétverik, feldarabolják, megszüntetik: onnan az informatikát – ahol többek között a Márki-Zay országos politikai kampányában is dolgozó munkatársak vannak – a polgármesteri kabinet, tehát a bizalmi ember Kis János kabinetvezető és Márki-Zay alá rendelték. Ez azt jelenti, hogy lényegében a hivatal és a nyilvánosság, a vásárhelyiek számára átláthatatlanul és ellenőrizhetetlenül végezhetik majd tevékenységüket a városi pénzen fizetett informatikusok

– írja a lap. És ez még mindig nem minden: a jogi irodát is alaposan átstrukturálják, és az is kiderült, hogy két embert elbocsátottak, elbocsátanak a hivatalból. Márki-Zay Péter a kirobbant botrányra úgy reagált: belső feszültségek voltak a hivatalban, ezért kellett úgymond rendet tenni. Szerinte egyébként nem politikai, hanem emberi különbségek miatt kellett lépni az alpolgármester asszonnyal szemben.

Kis Andrea sajtókérdésre azt mondta, tovább szolgálja a vásárhelyieket, akik megválasztották.

Cseri Tamás, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán reagált a történtekre. Hódmezővásárhely polgármesteréből a katasztrofális választási vereség kihozta a legrosszabbat: acsarkodva mar el maga mellől bárkit, akiben riválist vagy egyszerűen olyan embert lát, akinek még van önálló véleménye. Ennek pedig véleménye szerint a vásárhelyiek isszák meg a levét.

A Fidesz–Szeretem Vásárhelyt frakciója természetesen a továbbiakban is ki akar maradni az ilyen politikai leszámolásokból, ezért nem veszünk részt a vendetta holnapi fordulóján sem. Eskünk szerint nem a polgármester vagy alpolgármestere oldalán állunk, hanem városunk mellett

– írta Cseri Tamás. Hozzátette azt is: elég volt az értelmetlen harcokból, békét és fejlődést szeretnének, ha pedig erre képtelenek, előrehozott választást.

Adják vissza a döntés jogát a népnek, ha már annyit hivatkoznak 

– jegyezte meg a frakcióvezető.

Lázár János, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője már a választás éjszakáján azt mondta, hogy meg kell szüntetni a polgárháborús állapotokat Hódmezővásárhelyen. Lázár János is egyértelműen kijelentette már több ízben is, hogy békére van szükség a városban. Ennek érdekében hívta munkamegbeszélésre a polgármestert, amit Márki-Zay Péter elfogadott. A megbeszélésre május 3-án kerül majd sor.

Forrás: Promenad24.hu, Vezető kép: promenad24.hu

fecsego.eu/Pesti Srácok


Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |