| Mobile | RSS

Orosz média: civilek hagyták el a mariupoli acélmű területét

MTI2022.05.06. 21:42

Főoldal / Külföld

Civil lakosok hagyták el több csoportban a mariupoli Azovsztal acélmű épületét – közölték péntek este orosz hírügynökségek. Csütörtök óta ez volt az első alkalom, hogy emberek jöttek elő az Azovsztalból.  

A TASZSZ hírügynökség szerint 51 személyt sikerült kimenekíteni. Az evakuáltak között, akik több autóbusszal hagyták el az üzem területét, több gyerek is volt.
Az orosz haderő csütörtöktől szombatig egyoldalú fegyvernyugvást hirdetett meg a reggel 8 és délután 18 óra közötti időszakra, humanitárius folyosókat biztosítva a távozni kívánó civileknek a Moszkva szerint utolsóként ukrán kézben maradt mariupoli létesítményből.

Csütörtök óta ez volt az első alkalom, hogy emberek jöttek elő az Azovsztalból.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros „felszabadításáról”, hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Putyin elnök „emberiességi megfontolásból” elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet.

Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik, amelyben Sojgu szerint több mint kétezer fegyveres tartózkodik. Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője korábban azt mondta, hogy mintegy négyszáz külföldi zsoldos van a föld alatt. Ukrán források szerint mintegy ezer civil is a helyszínen lehet.

Natalja Nyikonorova, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki „népköztársaság” külügyminisztere a TASZSZ hírügynökség szerint kijelentette, hogy a Mariupolból kimenekített emberek háromnegyede az entitásban akar maradni, vagy Oroszországba menne tovább, és csak az egynegyedük kéri az Ukrajnába szállítást.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek esti hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz légvédelmi erők a nap folyamán lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, két Szmercs-rakétát és hét drónt. A tábornok szerint rakéta- és tüzérségi egységek 230 katonai célpontot találtak el.

Precíziós levegő-föld rakéták mértek csapást 31 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, Popasna közelében pedig egy lőszerraktárra. Az ukrán fél a beszámoló szerint akár 310 ember és 27 egységnyi haditechnikát veszített. A harcászati légierő gépei 27 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 152 repülőgépet, 112 helikoptert, 749 drónt, 291 légvédelmi rakétarendszert, 2867 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 331 rakéta-sorozatvetőt, 1345 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2698 különleges katonai járművet veszítettek.

fecsego.eu/híradó.hu

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |