| Mobile | RSS

Karácsonynak adott igazat a Kúria a Tiborcz-adó ügyében

A főpolgármester, aki korábban elsőfokon megnyerte, másodfokon elvesztette az Orbán Viktor veje által ellene indított személyiségi jogi pert, nem tett le arról, hogy „fizessenek a gazdagok”.

Szerző
nepszava.hu

Publikálva:2022.05.11. 15:04

KÜLDÉS LEVÉLBENLINK MÁSOLÁSA

Karácsonynak adott igazat a Kúria a Tiborcz-adó ügyében
Forrás:Népszava

Vége, a Kúria is nekem adott igazat, megnyertem a pert Tiborcz Istvánnal szemben – közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ugyanis a miniszterelnök veje „olyan elképesztő méretű vagyont szerzett az elmúlt 12 évben, hogy már pusztán a gazdasági súlya miatt ő egy közszereplő”. Tiborcz azért indított személyiségi jogi pert Karácsony ellen, mert a politikus az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet Tiborcz-adóként emlegette.

A bíróság kimondta, hogy a közszereplők köre szélesebb, mint a közhatalmat gyakorlók köre, tehát nem csupán egy politikus számít közszereplőnek, hanem egy olyan ember is, akinek brutális mennyiségű pénze van, pont mint Tiborcz Istvánnak. Ráadásul, aki a saját otthonát Tiborcz-tanyának nevezi el, ami még a Google-térképen is megtalálható, tűrnie kell, ha adót akarnak róla elnevezni, hisz adózni nem bűn. 

– emelte ki Budapest vezetője.

A Fővárosi Törvényszék 2020 decemberében elsőfokon még elutasította Tiborcz István keresetét, amelyben egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt a főpolgármestertől, viszont tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint „Budapest főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a Tiborcz-adó kifejezést használta”. A táblabíróság akkor arra kötelezte Karácsony Gergelyt, hogy „nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével” kövesse meg Tiborczot, akinek még 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie.

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták: annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek. Csakhogy most a Fővárosi Ítélőtábla döntését megváltoztatva a Kúria ezt másként látta. 

Visszaidézte, hogy az egész pár éve kezdődött, amikor azt mondta: „a magyar társadalom legfelső 1 százalékát, amelynek bőven telik rá, meg kellene adóztatni”. Miközben a társadalom 99 százalékának befagyasztott árú csirkefarhát jut, addig vannak olyan emberek, akik milliárdos értékű közbeszerzések sorozatát „nyelik be”. Karácsony Gergely szerint egy igazságosan működő országban az lenne a minimum, ha ezek az emberek legalább egy kicsit visszaadnának a közösbe abból, amit az államtól nyertek. Hozzáfűzte:

Ezért lenne szükség Tiborcz-adóra, aminek a budapesti bevezetéséről – a választási ígéretemhez híven – továbbra sem tettem le. A Kúria döntése nyomán folytatom az egyeztetéseket a kerületekkel és ha a jogszabályok lehetővé teszik, akkor be fogjuk vezetni.

Karácsony Gergelynek bocsánatot kell kérnie Orbán Viktor vejétől a Tiborcz-adó miatt

„Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó”…

Pert nyert Karácsony Gergely Tiborcz Istvánnal szemben

A miniszterelnök veje egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt a főpolgármestertől azért, mert…

forrás:népszava.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |