| Mobile | RSS

A Jobbik ma már nem létezik, csak egy leépült, züllött baráti kör

KOVÁCS ANDRÁS2022.05.12. 10:54

Jakab Péter egy többszörösen bukott, leszerepelt politikus, aki gyakorlatilag önálló mémmé vált, rajta röhög az egész internet – így értékelte a Jobbikban kialakult helyzetet az elnökválasztás után Deák Dániel. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a Jobbik valójában már nem egy létező párt, hanem egy teljesen leépült baráti kör. A Jobbiknak egyébként mára 3 százalékra zuhant a támogatottsága, önállóan semmi esélyük nem lenne bejutni se az Országgyűlésbe, se az Európai Parlamentbe. 

Simán kiesne az Országgyűlésből a Jobbik a 2022-es parlamenti választás után készített felmérések szerint. Mind a Nézőpont Intézet, mind a Medián a biztos szavazók körében 3-3 százalékos támogatottságot mért a mára szélsőbaloldalivá lett pártnak. Ez az eredmény annak fényében számít hatalmas bukásnak, hogy tavaly még szinte mindegyik közvélemény-kutató 10 százalék feletti támogatottságot mért nekik.A JOBBIK TELJESEN ÖSSZEOMLOTT, MIVEL FRAKCIÓJUK MÉRETE 10 FŐRE CSÖKKENT A 2022-ES VÁLASZTÁS EREDMÉNYEKÉNT, MÍG 2018-BAN 26 KÉPVISELŐT KÜLDTEK AZ ORSZÁGGYŰLÉSBE. RÁADÁSUL A HAT BALOLDALI ELLENZÉKI PÁRTBÓL EGYEDÜL ŐK NEM TUDTAK EGYÉNI KÖRZETBEN NYERNI. 

Bár Jakab Péter teljesen tönkretette a Jobbikot, mégis pártelnök maradhatottFORRÁS: MTI/KOVÁCS ATTILA

Szexuális erőszakolási botrány

A hatalmas bukást követően múlt héten újabb botrány tört ki a pártban. Tavaly decemberben a párt csapatépítő disznótort tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön, ahol Szilágyi György volt országgyűlési képviselő, a Jobbik egyik alelnökének élettársát megpróbálták megerőszakolni. A Jobbik egyik vezető politikusa, aki korábban polgármester is volt, becsalta az áldozatot egy szobába, míg egy másik jobbikos politikus kívülről rájuk zárta az ajtót. Az áldozatnak egyébként utólag lett gyanús, hogy Szilágyi Györgyöt külön kérése ellenére sem hívták meg az ököritófülpösi rendezvényre. Persze Jakab minden eszközzel megpróbálta letagadni a szexuális erőszakolási botrányt.

A hatalmas botrány és választási bukás ellenére a küldöttek újraválasztották május 7-én Jakab Pétert Stummer János ellenében. Az elnökválasztást követően május 10-én kilépett Stummer a Jobbikból. „Jakab Péter és szűk környezetének politikáját és vezetési gyakorlatát eddig is távolságtartással kezeltem, a továbbiakban viszont nem kívánok közösséget vállalni vele”. Azóta Stummer azt mondta: a Jobbikot az elmúlt években nem Jakab irányította, hanem a szűk köre, akik úgynevezett tanácsadókból álltak.

Egy züllött baráti kör

A Jobbik mára lényegében Jakab Péter züllött baráti körévé vált, amelyben semminek nincsen következménye, még egy erőszakos cselekménynek sincsen, ha az elkövető a pártelnökkel lejt táncot mámoros állapotban 

– minderről már Deák Dániel beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet elemzője szerint így nem meglepő, hogy a nagyjából kétszáz küldött többsége Jakab Péter mellett szavazott. Ehhez jön még hozzá, hogy Jakab több fantomszervezetet is létrehozott a tisztújítás előtt, hogy ezzel is bebiztosítsa a győzelmét. A Jobbik valójában már nem egy létező párt, hanem egy teljesen leépült baráti kör.Beszédes volt, hogy Jakab Péter a tisztújításon elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy ő sem érti, miért választották újjá, hiszen az egyetlen egy dolog, amit még fel tud mutatni, hogy nem szűnt meg a Jobbik.Ez a kijelentés is jól mutatja, hogy egy kudarcos politikus – tette hozzá Deák Dániel.

Jakab Péter mára Gyurcsány bohóca lettFORRÁS: MTI/SOÓS LAJOS, KOVÁCS TAMÁS

Ezért nem kritizálják Jakabot a szexbotrány miatt

Deák szerint már a választási kampányban is a DK tagozata volt a Jobbik, minden kérdésben összehangolta Jakab a lépéseit Gyurcsánnyal. Jól példázza ezt az április 3-i éjszaka, amikor a hatalmas bukás után Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter is Márki-Zay Pétert tette felelőssé a vereségért.A Jobbiknak már nincsen érdemi szavazótábora, így nem is nagyon tudnak önállóan politizálni, a mostani parlamenti helyeiket is kizárólag Gyurcsánynak köszönhetik, önerőből még csak be sem jutottak volna a parlamentbe.A szexbotrány egy látlelet a Jobbik erkölcsi állapotáról és arról, hogy már egyáltalán nem nevezhető komolyan vehető pártnak. Meglepő, hogy egyetlen egy baloldali politikus sem határolódott el Jakabéktól, ami mögött az állhat, hogy tudják, ha Jakabot kritizálnák, akkor Gyurcsány egyik kitartottját kritizálnák, így inkább nem teszik – mondta az elemző. 

“Jakabon röhög az egész internet”

Jakab Péter egy többszörösen bukott, leszerepelt politikus, aki gyakorlatilag önálló mémmé vált, rajta röhög az egész internet.Mivel ismét megválasztották, és továbbra is ő fogja fémjelezni a Jobbikot, szinte kizárt, hogy innen már felálljon a párt, egy elhúzódó haldoklás várható – vélekedett Deák Dániel. A végső kegyelemdöfés a 2024-es EP-választás lehet, amelyen mindenki számára látható lesz, hogy a Jobbiknak valójában nincsenek szavazói, azok vagy a Fidesznél vagy a Mi Hazánknál kötöttek ki. Mivel Gyurcsány célja az MSZP-SZDSZ-koalíció mintájára létrehozandó DK-Momentum-koalíció, így a 2024-es EP-választás után Jakabnak döntenie kell, hogy melyik formációba olvasztja be véglegesen a Jobbikot, ha a 2026-os választáson is be akar majd kerülni a parlamentbe – zárta az elemző. 

fecsego.eu/Origo

Leave a Reply 30 megnézve, 4 alkalommal mai nap |