| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Uniós és magyar pályázati pénzt vettek igénybe jogosulatlanul

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia 10. | 6701 Szeged, Pf.: 432
Telefon: (62) 622-651, (62) 622-680 | Fax: (62) 622-689
E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Uniós és magyar pályázati pénzt vettek igénybe jogosulatlanul

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik hamis utólagos elszámolással több, mint 300 millió forint összegre nyújtottak be igényt.

A vádbeli cég ügyvezetőjeként az elsőrendű vádlott epertermesztéssel kapcsolatos beruházás komplett kialakítására még 2011. év márciusában 612 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázat feltétele volt többek között, hogy az összeg 50%-ával a támogatott társaság 2 éven belül elszámoljon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé. A beruházás megvalósítása érdekében a cég fővállalkozói szerződést kötött a másodrendű vádlott ügyvezetése alatt álló társasággal, azonban a megvalósítás során felmerülő finanszírozási problémák miatt a kivitelezés üteme eltért a tervezettől.

Annak érdekében, hogy a megnyert pályázati támogatás ne vesszen el, a vádlottak megállapodtak abban, hogy a fővállalkozó olyan munkálatokat is elvégzettként számláz ki a társaság felé, amelyek az elszámolás határidejében még nem készültek el. A kifizetési kérelemmel kapcsolatos dokumentációt, köztük a valótlan számlákat az elsőrendű vádlott nyújtotta be pályázatíróján keresztül 2013 márciusában a támogató hatósághoz. A kérelem kapcsán 2013 augusztusában végzett hatósági helyszíni ellenőrzés eltérést azért nem tárt fel, mert időközben az el nem végett munkálatokat a fővállalkozó befejezte. Ugyanakkor a beruházás összességében máig nem készült el, a pályázati támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítették, majd magát a céget is felszámolták.

A valótlan tartalmú kifizetési kérelem alapján a támogató hatóság 309.249.172 Ft támogatási összeget fizetett ki a támogatott cégnek, melynek 75%-át az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap költségvetése, míg 25%-át a magyar nemzeti költségvetés finanszírozta.

A főügyészség a vádlottakkal szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat. Az elkövetők bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Szeged, 2022. május 13.
Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Leave a Reply 32 megnézve, 5 alkalommal mai nap |