| Mobile | RSS

Az oroszok a szárazföldi erőik egyharmadát is elveszthették, már nagyköveti szinten beszélnek arról, hogy széthúzás van a Kremlben – Hírösszefoglaló

Ez volt Vlagyimir Putyin háborújának a 81. napja.

Szerzők
P. L.
Á. Z.

Publikálva:2022.05.15. 21:44

KÜLDÉS LEVÉLBENLINK MÁSOLÁSA

Az oroszok a szárazföldi erőik egyharmadát is elveszthették, már nagyköveti szinten beszélnek arról, hogy széthúzás van a Kremlben – Hírösszefoglaló
Fotó:Oleg Pereverzev| Forrás:NurPhoto via AFP

Magyarországra szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 5852 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6605-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 353 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes, és ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséhez – írták. Az ukrajnai háború elől szombaton 132 ember, köztük 74 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Az orosz szárazföldi erők rakétaerői és tüzérségi egységei az éjszaka mintegy 140 ukrán célpontra mértek csapást – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hivatalos vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint a csapások megsemmisítettek hat harci álláspontot, 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 13 tüzérségi üteg tüzelőállásait, mintegy 150 „nacionalistát” és 26 katonai eszközt. A tábornok hozzátette, hogy az orosz harcászati légierő gépei 32 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, valamint megsemmisítettek két Sz-300-as légvédelmi rendszert és egy radarállomást a Szumi megyében lévő Spilevka közelében. A szóvivő által ismertetett jelentés értelmében az orosz légierő nagypontosságú föld-levegő rakétái az éjszaka folyamán két irányítási pontot, 11 erődítményt és négy rakéta- és tüzérségi raktárt találtak el. A légvédelem 15 ukrán drónt, egy Tochka-U harcászati rakétát és 11, Szmercs rakétasorozatvetőből kilőtt lőszert fogott el. Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők az orosz szóhasználatban „különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta 165 repülőgépet, 125 helikoptert, 879 drónt, 306 légvédelmi rakétarendszert, 3098 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakétasorozatvetőt, 1525 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2934 speciális katonai járművet veszítettek.

Eközben a mariupoli Azovsztalra rakétaesőt zúdítottak az oroszok, akik egyre intenzívebb támadásokkal próbálják bevenni a városban utolsóként kitartó ukrán egységek fellegvárát jelentő vas- és acélművet. Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes, a digitális fejlesztésért felelős tárca vezetője a Twitteren tett közzé egy videót arról, hogy a megszállók foszforbombákat is bevethettek a területért folytatott harcban.

Vjacseszlav Gladkov, az orosz Belgorod megye kormányzója közölte, hogy Ukrajna felől lövések érték Szereda falut és egy civil repesztől sebesült meg. Az ügyben Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke vizsgálatot rendelt el.

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz erők több hétig tartó ostrom után kivonultak Harkiv környékéről, helyette az utánpótlási útvonalak őrzésére összpontosítanak, miközben aknavetős, tüzérségi és légicsapásokat indítanak Donyeck tartományban, hogy kimerítsék az ukrán erőket és lerombolják az erődítményeket. Oroszország elfoglalt több, donyec-medencei települést és várost, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor arról beszélt, hogy az ukránok is visszafoglaltak hat települést.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt valószínűsíti, hogy Oroszország az orosz-ukrán háború kezdete óta elvesztette szárazföldi erőinek mintegy harmadát. Legfrissebb, Twitteren közzétett jelentésében a tárca azt is állítja, hogy az orosz offenzíva mostanra Donbászban is veszített lendületéből, emellett a alacsony a harci morál és a hatékonyság. Úgy vélik, nem valószínű, hogy a következő 30 napban érdemben felgyorsul az orosz erők előrehaladási üteme.

Oroszország titokban folytat tárgyalásokat az Egyesült Államokkal – ezt Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet mondta az orosz állami médiában. Arról beszélt, hogy az amerikaiak tárgyalásokra kényszerítenék a Kremlt, amelyek szerint az oroszoknak le kellene  állítaniuk a katonai akciókat, és visszavonulniuk oda, ahol február 24. előtt voltak. A nagykövet szerint az Egyesült Államok nem kap meg egy ilyen kapitulációt, de célzott arra is, hogy a Kreml kezd megosztottá válni, néhányan már készek lennének feladni a harcot és visszavonulni.

És hogy ne legyen senki tiszta, Volodimir Zelenszkij vasárnap nem mást, mint Emmanuel Macron francia elnököt vádolta meg azzal, hogy hajlandó lenne engedményeket tenni a Kremlnek a háború lezárása érdeklében. E szerint – árulta el az ukrán elnök a a RAI 1 olasz köztelevíziónak – a francia elnök azt javasolta ukrán kollégájának, hogy tegyen területi engedményeket. – Nem vagyunk hajlandók területet veszíteni azért, hogy megmentsük valamit vagy valakit – utasíttotta el a felvetést Volodimir Zelenszkij, aki szerint Emmanuel Macron „egy nem túl korrekt↑ javaslatot tett azért, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arcvesztés nélkül kerüljön ki a konfliktusból. Az Élysée-palota sietve cáfolt, közleménye szerint Emmanuel Macron soha semmiről nem tárgyalt Vlagyimir Putyinnal az ukrán elnök beleegyezése nélkül, és soha nem kérte semmiféle engedményt sem a kijevi vezetéstől.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |