| Mobile | RSS

Oláh László István főszerkesztő Urnak/Sajtómeghívó: SM betegek országos találkozója Budapesten – Sclerosis Multiplex Világnap

Sajtómeghívó a sclerosis multiplexes betegek országos találkozójára
SM Világnap Budapesten az MTA székházbanOrszágos találkozóra érkeznek a sclerosis multiplexes betegek Budapestre: mintegy kétszáz sorstársat várnak 2022. május 28-án, szombaton a Magyar Tudományos Akadémia székházába.

A rendezvény sajtónyilvános, a programon interjúk is készíthetők. Fotósok, operatőrök figyelmébe az előadások után 12:15-re tervezett közös fotózást ajánljuk, amikor az SM betegek a díszlépcsőházban az SM Világnap zászlóit magasba emelve üzennek az itthoni és világszerte élő sorstársaiknak. A szakmai program utáni közös sétahajózáson is van lehetőség a betegekkel riportkészítésre.

A sclerosis multiplex legtöbbször a húszas-harmincas életévekben jelentkező autoimmun neurológiai betegség, ami az agyat és az idegrendszert támadja meg. Egy SM beteg sorsa azon múlik, hogy milyen mértékű és ütemű az idegrendszerének a károsodása, ennek függvénye, hogy viszonylag kevés panasszal élhet akár évtizedeken át vagy gyors leépülés fenyegeti. Magyarországon mintegy 10 ezer SM beteg él.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia székház – Budapest, Széchenyi tér 9.Időpont: 2022. május 28., szombatProgram:9.00 Érkezés, regisztráció10.00 Megnyitó, köszöntők (10′)
Dr. Rózsa Csilla elnök, Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT)
Szántai Anita elnök, Magyar SM Betegekért Alapítvány (MSMBA)
Moderátor: B. Papp László főszerkesztő, Multiplex Magazin10.10 SM betegút-kutatás tapasztalatai: hol tévednek el az SM betegek? (20′)
Dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos
Markhot Ferenc Kórház, Eger10.30 Az SM betegség kórlefolyása, a progresszió jelei (20′)
Dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos
Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, Budapest10:50 Élhetőbb élet SM betegként – a panaszok hatékony csökkentése (20′)
Dr. Jakab Gábor neurológus főorvos
Uzsoki utcai Kórház, Budapest11:10 SM betegek rákkockázata – rákszűrési útmutató (20′)
Prof. Dr. Nyirády Péter elnök, Magyar Uroonkológiai Társaság
Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgató, Budapest11:30 Mozgás az életért! – az SM Mozgásprogram tapasztalatai (20′)
Sáringerné dr. Szilárd Zsuzsanna főiskolai tanár
Semmelweis Egyetem Pető András Kar11:50 Rehabilitáció lehetőségei a Nyíregyházi SM Centrumban (10′)
Fakezasné dr. Magda Erzsébet ügyvezető titkár
Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány12:15 Magasban az SM Világnap zászlói!
– figyelemfelhívó, látványos, közös fotózás13:00 Szendvicsebéd14:30 Sétahajózás az „Akadémia 3″ hajóállomásról a Budapest nevű akadálymentesített hajóval, idegenvezetéssel

További információ, regisztráció:
Deli Mónika – smvilagnap@msmba.hu
+3620 278-3110
Leave a Reply 179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |