| Mobile | RSS

A nemzetközi jogász szerint Orbánék csúnyán megüthetik a bokájukak

2022. 05. 28. Facebook Twitter VK Viber

Ne csak a propaganda terjedjen, hanem az igazság is! Oszd meg facebookon:

Vélhetőleg Uniós jogokat sérthet az Orbánék által az országra szabadított káosz.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint komoly aggályok merültek fel a benzinkutak most kihirdetett szabályozása kapcsán, amely nem csak uniós jogokat sérthet, de fogyasztóvédelmi aggályokat is felvethet.

A 24.hu kérdezte a nemzetközi jogászt, aki szerint alapvető uniós alapszabály, hogy a fogyasztók közötti bármilyen diszkrimináció tilos, az üzemanyagok kettős árazása pedig ezt a szabályt sértheti a most bevezetett intézkedéscsomag.

Lattman emlékeztetett arra a német kezdeményezésre, amely fizetőssé tette volna a német sztrádákat a külföldi autósoknak, de az EU-s jog nem engedte ezt a különbségtételt, így végül letettek erről a tervről.

„A kormány arra játszik, hogy a hatósági árat kedvezményként adja a magyar autósoknak, vagyis e logika alapján hátrányos megkülönböztetés nem érheti a külföldieket.

A diszkrimináció tilalma mellett fogyasztóvédelmi aggályokat is felvet a kettős árazás.

A nemzetközi jogász nem csodálkozna azon, ha Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást indítana az Európai Bizottság.

+Ez másfél-két év is eltarthat. Korábban is voltak ilyen eljárások, és rendszerint az történt, hogy a magyar kormány végül visszakozott, és inkább visszavonták a vitatott szabályozást, nem várták meg, hogy az Európai Bíróság pénzbüntetést szabjon ki.

Ezzel lényegében beismerik, hogy uniós jogszabályt szegtek. Ha a benzinár kapcsán is ez lenne az eljárás, akkor egyéni perben bármelyik külföldi rendszámú autós érvényesíthetné kártérítési igényét, amiért többet kellett fizetniük”

– vázolta a szakértő, aki szerint a magasabb ár miatt magyar bíróságon is per indítható, és az ügy akár így gyorsabban is az Európai Bíróság elé kerülhet.

Ilyen az esetben ugyanis a magyar bíróság előzetes döntéshozatali eljárásban az Európai Bírósághoz fordulhat – tette hozzá.

fecsego.eu/Balramagyar

Leave a Reply 57 megnézve, 1 alkalommal mai nap |