| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG/S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Hamis örökség ígéretével csapott be egyházi személyeket – vádat emelt az ügyészség

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia 10. | 6701 Szeged, Pf.: 432
Telefon: (62) 622-651, (62) 622-680 | Fax: (62) 622-689
E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Hamis örökség ígéretével csapott be egyházi személyeket – vádat emelt az ügyészség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki nemlétező örökség ígéretével 15 – különböző vallási felekezethez – tartozó sértettnek okozott kárt éveken keresztül.

A vádirat szerint a férfi a 2014. vége és 2019. november közötti időszakban megélhetését abból biztosította, hogy magát jellemzően szlovák, osztrák közjegyzőnek, plébánosnak kiadva e-mailen vagy postai úton egyházi személyeket keresett meg. Az üzenetekben a vádlott valótlanul azt állította, hogy egy elhunyt a végrendeletében a vagyonát az egyházközösségre vagy annak egy képviselőjére hagyta. A férfi cselekményét azzal leplezte, hogy hamis közokiratokat – magyar, osztrák, szlovák állami címeres, fejléces, bélyegzős közjegyzői vagy bírósági okiratokat – küldött állítása alátámasztására. Ezt követően a vádlott olyan ürüggyel, hogy az örökség átvételéhez még különböző díjak, illetékek, fordítási, közjegyzői és egyéb költségek megfizetése szükséges, a sértettektől különböző nagyságú pénzek átutalását kérte. A vádlott nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Ukrajnában működő, különböző vallásokhoz tartozó egyházközségek képviselőit, tisztségviselőit ejtette tévedésbe. A férfi a sértetteknek 80 ezer és 25 millió forint közötti nagyságú kárt okozott, az összkár értéke meghaladja a 37 millió forintot.

A járási ügyészség a vádlottat 15 rendbeli, a sértetteknek okozott kár nagysága szerint minősülő, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, 44 rendbeli közokirathamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Az ügyészség indítványt tett a vádiratában arra is, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűnösségét a váddal egyezően beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor vele szemben a bíróság 6 év 6 hónap börtönbüntetést szabjon ki és rendeljen el közel 30 millió forint erejéig vagyonelkobzást is.

Szeged, 2022. május 31.

        Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség
Leave a Reply 155 megnézve, 1 alkalommal mai nap |