| Mobile | RSS

Ha éjszaka felnéz az égre, olyat láthat, amit 1100 éve senki

hirado.hu2022.06.16. 07:01

Péntekre virradó éjszaka már láthatóvá válik a bolygóvonatnak is nevezett ritka jelenség, vagyis a Naprendszer planétáinak egymás mellé rendeződése.

Frissítés: aki lemaradt a bolygóvonatról, ide kattintva megnézheti a különleges égi jelenséget.

A keleti égbolt felé fordulva az érdeklődők már péntek hajnali három óra körül felfedezhetik a látványos sorba rendeződött, szabad szemmel is látható öt bolygót, a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt.

A bolygók mellett a szemfülesek távcsővel az Uránuszt és a Neptunuszt is megláthatják a hajnali égbolton, és ez a kivételes égi jelenség egészen június 28-ig megfigyelhető lesz

– írja a Sky & Telescope.

Éjszakánként a Szaturnusz már éjfél körül felsejlik az égbolton, a többi bolygó azonban csak később mutatkozik meg. A bolygóvonat utolsó előtti résztvevője, a Vénusz hajnali 3:30 körül már elég magasan van ahhoz, hogy láthatóvá váljon. A Merkúr csak 4 óra után emelkedik észrevehető magasságba, megtalálni azonban igazi kihívás, ugyanis a Nap már 5 óra előtt felkel, a fénysugarak pedig elhalványítják a planéta körvonalait.

A ritka látványra több mint ezer éve várunk, legutóbb 947-ben volt hasonló égi jelenség, a legközelebbi pedig 2495-ben várható.

Miért ennyire ritka ez a jelenség?

Az Uránusz 84, a Neptunusz pedig 165 év alatt kerüli meg a Napot. Ha a két bolygó egyszer eltávolodik egymástól, akkor több mint másfél évszázad múlva érnek ismét egymás mellé. Ahhoz pedig, hogy az összes többi bolygó is éppen ugyanakkor legyen ott, még több időre van szükség. Emellett, hiába sorakoznak fel libasorba, ha a Nap a bolygósor közepébe férkőzik, akkor a jelenségből semmit nem lehet látni a napfény miatt.

fecsego.eu/híradó.hu

Leave a Reply 101 megnézve, 1 alkalommal mai nap |