| Mobile | RSS

Vlagyimir Putyin: Az unió úgy táncol, ahogy fütyülnek neki

2022-06-16T164642Z 1355359877 RC24TU9YXLQ3 RTRMADP 3 RUSSIA-FORU

– KMB –2022.06.17. 15:48Vlagyimir Putyin pénteki beszédében az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is kiosztotta. ha

Június 17-én, péntek délután a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon tartott beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki nem kímélte az Ukrajnát fegyverekkel segítő nyugati államokat, de az Egyesült Államokat sem.

Putyin a tervezettnél egy órával később kezdett beszélni, ugyanis hekkertámadás miatt megbénult a fórum vendégakkreditációs és beléptetési rendszere, ami számos hozzáférési problémához vezetett, közölte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Az orosz államfő hatvanpercnyi késlekedés után végre szóhoz jutott. A vendégek köszöntése után megjegyezte, hogy az esemény az egész világközösség számára nehéz időszakban zajlik, utalva ezzel az Ukrajnában zajló fegyveres harcokra. Ezután arról kezdett beszélni, hogy a világban új hatalmi központok kezdenek kialakulni, ami azzal jár, hogy az egyetlen nagyhatalom köré épülő régi világrend természeténél fogva kezd instabillá válni – írja a BBC.

Putyin ezt követően kijelentette: az Egyesült Államok úgy tesz, mintha nem látná, hogy vannak más erős központok is a világban. Hozzátette: a nyugati nemzetek még mindig a múlt században élnek – más államokat pedig gyarmatként kezelnek. Putyin úgy látja, hogy a Nyugat rossz államokat igyekszik elszigetelni és eltiporni.

Az erős felvezetés után rátért arra, hogy szerinte az európai vezetők „súlyos csapást mértek” saját gazdaságukra. Szerinte az Európai Unió több mint négyszázmilliárd dollárt veszíthet az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók miatt. Az orosz elnök úgy látja, az EU országaiban nő az infláció, és hozzátette: az európai emberek valódi érdekei háttérbe szorulnak. De itt nem állt meg, hozzáfűzte, hogy az Európai Unió „teljesen elvesztette szuverenitását”, és úgy táncol, ahogy fütyülnek neki – idézte az orosz elnököt a Guardian.

Lábon lőtték magukat a vezetők

Putyin támadta a Nyugat által bevezetett szankciókat, mondván, hogy azok „őrültek és értelmetlenek”. Szerinte a nyugati országoknak nem sikerült megtörniük Moszkvát.

Az Oroszország elleni gazdasági villámháború kezdettől kudarcra volt ítélve

– jelentette ki Putyin, aki úgy fogalmazott, hogy az európai és amerikai vezetők lábon lőtték magukat. Hozzátette: a társadalmi és gazdasági problémák súlyosbodása látható Európában. Az Egyesült Államokban az áruk, az élelmiszerek és az áram, valamint az üzemanyagárak emelkedését tapasztalják az emberek. Az európaiak életszínvonala csökken, vállalkozásaik pedig veszítenek versenyképességükből, tette hozzá Putyin a Guardian szerint.

A globális élelmiszerválságra kitérve Putyin azt állította, hogy a probléma „nem ma alakult ki”, és azzal vádolja Európát, hogy „megpróbálja valaki másra kenni”. A BBC beszámolója szerint ezután arról értekezett, hogy Oroszország képes jelentősen növelni gabona- és műtrágyaexportját. Szerinte csak a gabonaexport mintegy ötvenmillió tonnára emelkedhet.

Putyin tagadja, hogy Moszkva akadályozná Ukrajnát abban, hogy külföldre küldje a terményeit, vagy hogy ő lenne a hibás az emelkedő árakért a globális gabonapiacon.

Oroszország nyitott az együttműködésre

Az orosz államfő újra megerősítette: Oroszország döntése, miszerint megkezdje „különleges katonai műveletét” Ukrajnában, nehéz, de elkerülhetetlen volt – írja a Guardian. Az orosz erők az ország jogait védik, a katonák pedig minden feladatukat teljesíteni fogják, fűzte hozzá Putyin.

Oroszország új útvonalakon keresztül szeretné növelni a gázáramlást, erről is Putyin beszélt, aki szerint Oroszország nyitott gazdaságként fog fejlődni, és soha nem fog az elszigetelődés útjára lépni, annak ellenére sem hogy a Nyugat példátlan szankciókat vezetett be ellene.

Putyin szerint Oroszország továbbra is üzletelni fog a nyugati vállalatokkal, és reméli, hogy a gázáramlás új útvonalakon keresztül fog növekedni.

BBC szerint ezen a ponton az elnök arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy országa nyitott a gazdasági együttműködés fokozására „azokkal, akik akarják”.

Ezután Putyin arra kérte az orosz üzletembereket, hogy a haza legyen számukra a legfontosabb dolog.

Fektessenek be itthon, hiszen Oroszországban hatalmas lehetőségek rejlenek. A saját hazádban nagyobb biztonságban vagy. Aki ezt nem hiszi, kérdezze meg azokat, akik milliókat veszítettek külföldön

– üzente az elnök az orosz vállalkozóknak a BBC szerint.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Sputnik / Reuters)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |