< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Havonta két hétre sem elég a pénzük, egyre nehezebb helyzetbe hozza a nevelőszülőket az árrobbanás

| Mobile | RSS

Havonta két hétre sem elég a pénzük, egyre nehezebb helyzetbe hozza a nevelőszülőket az árrobbanás

Bár tevékenységük munkaviszonynak számít, megélhetésük olyan nehéz, hogy sokan egy kiskapu által biztosított lehetőségként álláskeresési járadék felvételével próbálják kiegészíteni a szűkös jövedelmüket.

Szerző
P. L.

Publikálva:2022.06.21. 09:43

KÜLDÉS LEVÉLBENLINK MÁSOLÁSA

Havonta két hétre sem elég a pénzük, egyre nehezebb helyzetbe hozza a nevelőszülőket az árrobbanás
Fotó:Huszár Dávid| Forrás:Népszava

Két hétre sem elég az a pénz, amit a nevelőszülők azért kapnak havonta, hogy az általuk nevelt gyerekeket élelmezzék, ruháztassák és eltartsák. Ennek oka, hogy az ellátmány egyik meghatározó eleme az évek óta változatlan öregségi nyugdíjminimumhoz van kötve, az árak pedig azóta robbanásszerűen mennek felfelé. Sok nevelőszülő ezért kilátástalanságában álláskeresési járadékot igényelt, hogy legalább abban a három hónapban havi 36 ezer forinttal több jusson – írja a 24.hu.

A lap birtokába került egy levél, amelyet a katolikus egyház által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató vezetőinek egyike szignózott, s amelyben arról tájékoztatnak részleteiben, miként kell regisztrálniuk a nevelőszülőknek álláskeresőként, hogyan lehet ezt a támogatást igénybe venni. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszony keretében nevelik a gyerekeket, munkáltatójuk pedig épp a gyerekvédelmi szolgálat, ennek ellenére a megoldás egy 2016-os, nemzetgazdasági miniszteri rendelet által megnyitott kiskapu miatt jogszerű. A fennálló rendszerszintű problémára azonban ez is csak apró sebtapaszt jelent. 

„Havonta 34 200 forintot kapunk nevelési díj címén egy gyerek ellátására. Ezt az összeget 2013 óta nem emelték, ugyanis akkor az öregségi nyugdíjminimum 120 százalékában állapították meg ezt a juttatást”

– panaszkodott egy kétségbeesett nevelőszülő a lapnak.

A nevelőszülő díjazása a 24.hu összesítése szerint az alábbiakból tevődik össze:

  • Az alapdíj 2022. január elsejétől havi 60 ezer forint, ez a mindenkori minimálbér 30 százaléka.
  • Kiegészítő díjként gyermekenként havi 40 ezer forint, ez a minimálbér mindenkori 20 százaléka, de az átlagostól eltérő szükségletű gyerek esetén 14 ezer forint többletdíj jár.
  • Nevelési díj (ellátmány) havi 34 200 forint gyermekenként, ez különleges szükségletű gyerek esetén 39 900 forint, kettős vagy speciális szükségletű gyerek után 42 800 forint.
  • A lakásfenntartás költségeinek kiegészítésére és egyéb költségekre évi 102 600 forint külön ellátmányként.
  • 14 800 forint családi pótlék.
  • Ingyenes iskolai étkeztetés, tankönyvek, valamint utazási kedvezmények.

A nevelőszülők többsége ezeket az összegeket kapja, mivel a szolgáltató többet nem tud fizetni. Bár az egyes elemektől függően előfordulhatnak nagy különbségek, egy három gyereket eltartó nevelőszülő körülbelül 300 ezer forint körüli támogatást kap havonta. Bár más keresőtevékenységet elméletileg folytathatnak, ezek lehetősége korlátozott, s négy, vagy több gyermek esetén heti húsz óra a megengedett maximum. A lapnak nyilatkozó nevelőszülő szerint hatalmas az elkeseredés, mert alig tudnak kijönni pénzükből, s bár ő maga minden áron ki szeretne tartani, sokan felmondanak és visszaadják a gyerekeket. Korábban Novák Katalin akkori családügyi államtitkárnak is írt, hogy felhívja a figyelmet a problémára, érdemi válasz helyett azonban csak a jogszabályi környezetet ismertették a kapott válaszlevélben. 

Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója szerint jelentős mértékben kellene emelni a havi ellátmányt, az álláskeresési járadék igénybevételét nem igazán látja jó megoldásnak. Kothencz János szegedi fideszes önkormányzati képviselő, aki a Szent Ágota Gyerekvédelmi Szolgáltató főigazgatója is, azt állította a 24.hu-nak, hogy ők csupán egy tájékoztató levelet adtak ki, hogy megkíméljék munkatársaikat a felesleges ügyintézéstől. Maga az intézmény egyébként nem érzékeli nagynak a problémát, szerintük jó az együttműködés a kormányzattal, ők maguk pedig anyagi és szolgáltatásbeli támogatást nyújtanak, például gyógyászati segédeszközök, terápiák, fejlesztések, tehetséggondozás finanszírozása terén, ingyenesen elérhető pszichológiai tanácsadás, gyógypedagógiai fejlesztéseket biztosítanak, valamint különböző programlehetőségek (táborok, rendezvények) is elérhetők.

A lap érdeklődött Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnál is arról, tudnak-e az árrobbanás által előidézett problémáról, illetve terveznek-e megoldást rá, de a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya által küldött válaszból az nem derült ki, kezdenek-e valamit a 2013 óta nem emelkedett nevelési díjjal, válaszukban főként a lap által is bemutatott, jelenlegi támogatási rendszert ismertették.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |