| Mobile | RSS

Európa jövőjét, biztonságát és jólétét is meghatározzák a kétnapos EU-csúcs döntései

M1 Híradó2022.06.23. 21:03

Főoldal / Külföld

„Igent mondunk Ukrajna európai uniós tagságára, igent mondunk a békére, és nemet mondunk a további szankciókra” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődött uniós csúcs szünetében közzétett videóüzenetében. Az uniós állam- és kormányfők találkozóján a vezetők áttekintik az orosz–ukrán háború jelenlegi helyzetét, valamint megvitatták Ukrajna, Georgia és Moldova EU-tagjelölti státuszát, amit csütörtök este elfogadtak – számolt be az M1 Híradója.

Orbán Viktor Csütörtökön reggel érkezett az uniós csúcs helyszínére, a kétnapos tanácskozás legfontosabb témája az orosz-ukrán háború, és annak hatása az európai gazdaságra.

A miniszterelnök a Brüsszelből közzétett videóban hangsúlyozta: „igent mondunk Ukrajna európai uniós tagságára, igent mondunk a békére és nemet mondunk a további szankciókra”.

„Európa szenved. Szenved a háborús inflációtól és szenved a háborús gazdasági válságtól. Ráadásul újabb és újabb szankciós ötletek bukkannak fel, és szankciós javaslatokat terjesztenek elénk. Márpedig a háború mellett a szankció az oka a gazdasági bajoknak”

– húzta alá üzenetében Orbán Viktor.

Hozzátette: „Nekünk most nem újabb szankciókra, hanem békére van szükségünk, mert a háborús infláció egyetlen ellenszere a béke. Igent mondunk Ukrajna európai uniós tagságára, igent mondunk a békére és nemet mondunk a további szankciókra!”

Az uniós vezetők csütörtök este megtárgyalták és elfogadták, hogy Ukrajna és Moldávia megkapja az uniós tagjelölti státuszt.

Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kapcsolódó tartalom

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszárólEzt Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében közölte csütörtökön este.

EU–Nyugat-Balkán-csúcs előzte meg az uniós találkozót

A miniszterelnök már korábban közölte: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is közölte telefonon a kormányfő kedden. Zelenszkij pedig a beszélgetés után videoüzenetben köszönte meg a magyar kormányfő támogatását.

„Nagyon eredményes beszélgetést folytattam Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel” – értékelt az ukrán elnök.

Kapcsolódó tartalom

Telefonon egyeztetett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij

Az EU-bővítéssel kapcsolatos döntések történelmi jelentőségűek – jelentette ki az Európai Tanács elnöke a csúcs előtt. Charles Michel szerint a mostani döntések meghatározzák Európa jövőjét, a kontinens biztonságát és jólétét is.

„Döntő pillanathoz érkeztünk, az Európai Tanács európai uniós tagjelölti státuszt fog adni Ukrajnának és Moldovának, és egyértelmű jelzést fog küldeni az európai perspektíváról Georgia számára is” – hangsúlyozta Charles Michel.

Elemző: Szimbolikus politikai gesztus a tagjelölti státusz megadása

Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszával Brüsszel azt jelzi, hogy azt szeretné, hogy a térség az EU érdekszférájává váljon – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet szakértője videós elemzésében. Az elemző szerint az EU nem akarja, hogy a két ország az orosz érdekszférához csatlakozzon.

„Egyszerű politikai gesztus ez jelen pillanatban. Sem Moldova, sem Ukrajna nem teljesít egyetlen egy feltételt sem ahhoz, hogy uniós tag legyen.

„Mind a két ország meglehetősen elmaradott, Ukrajna esetében egy háborúban lévő országról beszélhetünk. Tehát nem lehet arról beszélni, hogy Ukrajna uniós tag legyen belátható időn belül”

– fogalmazott Deák Dániel.

A politológus Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij telefonos tárgyalásáról úgy fogalmazott: mintha az ukrán fél rájött volna arra, hogy a konfrontáció, a vita helyett az együttműködés az érdeke Ukrajnának is. Utóbbi pedig Magyarország jóváhagyása nélkül tagjelölti státuszt sem kaphat – tette hozzá az elemző.

fecsego.eu/hiradó.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 2 alkalommal mai nap |