< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Készül a „lex Hadházy”, a Fidesz törvényben tenne keresztbe a független parlamenti képviselőnek

| Mobile | RSS

Készül a „lex Hadházy”, a Fidesz törvényben tenne keresztbe a független parlamenti képviselőnek

Hadházy Ákos még nem tudja, mikor teheti le esküjét.

Szerző
Árpási Bence

Publikálva:2022.06.24. 07:23

Készül a „lex Hadházy”, a Fidesz törvényben tenne keresztbe a független parlamenti képviselőnek
Fotó:Erdős Dénes| Forrás:Népszava

„Ezzel a törvényjavaslattal inkább nevetségessé teszik magukat, engem nem gátol, mert eddig sem kaptam információkat” – mondta el a Népszava kérdésére Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő arra a törvénymódosító javaslatra reagált, amelyben személyre szabva akadályoznák a munkáját. A Kocsis Máté Fidesz- és Simicskó István KDNP-frakcióvezető jegyezte dokumentum értelmében az a parlamenti képviselő, aki nem teszi le esküjét, nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől, emellett minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

Hadházy Ákos jelezte, már csak azért sem fogja megnehezíteni helyzetét az új rendelkezés, mert „ezen már rég túl vagyunk”. Mindezt azzal indokolta, hogy a Fidesz elvette a képviselők belépési jogát az állami intézményekbe, s ezzel megszűnt az ellenzékiek lehetősége a hatalom ellenőrzésére. S bár a különféle intézmények vezetőinek tehetnek fel kérdéseket, „de amikor felesküdtem, akkor sem kaptam soha semmilyen választ”. Éppen ezért az utóbbi időkben már egyszerű közérdekű adatigénylések formájában kísérletezik, „más kérdés, hogy arra sem nagyon válaszolnak”.

Hadházy Ákos nem tudott felelni arra a kérdésünkre, mikor teheti le esküjét, mivel erről ő maga sem kapott még tájékoztatást. Mivel a házszabály nem rendelkezik erről az esetről, ezért Kövér László házelnök a parlament igazságügyi bizottságától kért állásfoglalást, amelyet a jövő heti ülésen fognak kialakítani – tudtuk meg a testület KDNP-s elnökétől. Vejkey Imre a Népszavának azt mondta, a legutóbbi tanácskozáson ebben a kérdésben lefolytattak már egy általános vitát. „Én úgy látom, hogy ez igazából nem is volt vita, mert a kormányzópártok és ellenzéki frakciók is nagyjából egyetértettek abban, hogyan szabályozza le ezt az országgyűlési törvény. Én azt sem tartom kizártnak, hogy ha állásfoglalást hozunk, akkor az konszenzusos lesz” – fogalmazott.

Azt egyelőre nem ismert, mikor lesz az erről szóló döntés, ugyanis lapzártánkkor még nem volt elérhető sem a következő ülés napirendje, sem annak pontos időpontja. Kövér Lászlót a jelek szerint módfelett irritálja az ellenzéki képviselő elmaradt eskütétele, s ennek korábban már hangot is adott. – A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését – fakadt ki egy podcastműsorban a házelnök. 

Kövér László még hónapokig nem fogja hagyni, hogy Hadházy Ákos letegye a képviselői esküjét

Bár megvonják a fizetését is, tenni fogja a dolgát – ígéri a…

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |