< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Románia-Szerbia-kisebbség-diplomácia Szerbia átadja Romániának a vajdasági románság jelképes központjának tulajdonjogát

| Mobile | RSS

Románia-Szerbia-kisebbség-diplomácia Szerbia átadja Romániának a vajdasági románság jelképes központjának tulajdonjogátBaranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2022. június 27., hétfő (MTI) – Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafarul épületkomplexum tulajdonjogát – erről hétfőn írt alá megállapodást Bogdan Aurescu román és Nikola Selakovic szerb külügyminiszter Bukarestben.

    A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján Aurescu rámutatott: a térség román elitje által 120 éve épített 2400 négyzetméteres ingatlan jelképes értékkel bír a szerbiai románság számára. Felidézte: Versec egyik legimpozánsabb épülete, az 1904-ben átadott Luceafarul, eredetileg bankként működött, amely a térség románságának mezőgazdasági tevékenységét finanszírozta. Rövidesen a román közösség kulturális központjává vált és az alatt az ötven év alatt, amíg román tulajdonban volt, fontos szerepet töltött be a szerbiai románság életében egyik nehéz történelmi időszakban.
    Az épületet Románia a verseci főkonzulátus székhelyeként, valamint a román kultúra és önazonosság szolgálatába állított rendezvényközpontként akarja használni.
    A román diplomácia vezetője elmondta: hétfőn aláírtak másik kormányközi együttműködésről szóló egyezményt is, amely az oktatás, tudomány, kultúra, ifjúság, sport és média területeire terjed ki, és ez is főleg a kisebbségeket szolgálja.
    A bukaresti román-szerb külügyi tárgyalásokon a két országot összekötő közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztése is napirendre került. Szerbia integrációs törekvései és az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán pedig Aurescu kiemelte: fontos, hogy Szerbia is igazodjék az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájához.
    A szerb külügyminiszter szerint a hétfői bukaresti találkozó tovább erősítette a két szomszédos nép hagyományos barátságát. Leszögezte: Belgrád tiszteletben tartja az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi szabványokat és hídnak tekinti a kisebbségeket az anyaországaikhoz fűződő államközi kapcsolataiban.
    Selakovic megköszönte Romániának, hogy támogatja Szerbia területi épségét, európai integrációját, és tiszteletben tartja a területén élő szerb kisebbség jogait.
    Románia egyike azon négy NATO-tagállamnak, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |