| Mobile | RSS

Ujhelyi István: Orbán aláírta Brüsszelben, ami ellen itthon tiltakozik

D  TT20210322066

– HB –2022. június 26., vasárnap 09:59

Nyílt levelet írt Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő annak érdekében, hogy figyelmeztesse a magyar közvéleményt: Orbán Viktor Brüsszelben elfogadta azt a zárójelentést, amivel kapcsolatban kedden „egy különösen hazug” országgyűlési határozatot kíván elfogadtatni Budapesten.

„Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok” – idézte Orbán Viktor ikonikussá vált mondatát Ujhelyi István. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint a magyar miniszterelnök szavai most egészen új értelmet nyertek.

A politikus felidézte, hogy a Fidesz–KDNP kedd este benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot, melyben álláspontja szerint „az Európai Parlament feloszlatását és az uniós szerződésekből az egyre szorosabb egységre való törekvés törlését fogalmazták meg”. Mint arról korábban az Index is beszámolt, valójában nem az Európai Parlament feloszlatásáról, hanem annak új alapokra helyezéséről van szó, Orbán Viktor idevonatkozó célokat már tavaly júniusban megfogalmazott.

Ujhelyi István ugyanakkor határozottan állítja: a miniszterelnök mást képvisel itthon, mint amit valójában Brüsszelben tesz, egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy 

„ORBÁN ALÁÍRTA BRÜSSZELBEN, AMI ELLEN ITTHON TILTAKOZIK”.

Az európai parlamenti képviselő mindezt arra hivatkozva írta, hogy a kormányfő aláírta azt a jelentést, melyben „éppen hogy nem az Európai Parlament feloszlatása, hanem jogköreinek megerősítése mellett foglaltak állást az európai polgárok, például a jogalkotási kezdeményezési jog megadásával”.

A politikus kiemelte: ugyancsak szerepel a konferencia jelentésében a szerződések módosításának és a tagállami hatáskörök felülvizsgálatának a megnyitása, de épp ellenkezőleg, ahogyan a Fidesz–KDNP otthon ezt határozatba foglalná.

„A folyamat eredménye épp hogy a szorosabb együttműködés, a több európai hatáskör megadása – például az egészségügy területén – mellett szól, nem pedig a szorosabb egységre törekvés eltörlése mellett” – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, aki szerint Orbán Viktor nem védte meg a „magyar álláspontot”, és nem jelezte tiltakozását. A politikus hozzátette: abban bízik, hogy a „Fidesz–KDNP padsoraiban” nem fogják megszavazni a határozatot.

(Borítókép: Ujhelyi István 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

fecsego.eu/index.

Leave a Reply 313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |