< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Irodalom, Közélet, Kultúra, Szerelem, White House / Blog article: VIII. Henrik feleségei mellett ágyasokat is tartott – Ők voltak a hírhedt király szeretőiAz angol király, VIII. Henrik hat felesége mellett is igazi nőfaló volt, számos hölggyel folytatott viszonyt. Ők voltak leghíresebb, ismert szeretői.

| Mobile | RSS

VIII. Henrik feleségei mellett ágyasokat is tartott – Ők voltak a hírhedt király szeretőiAz angol király, VIII. Henrik hat felesége mellett is igazi nőfaló volt, számos hölggyel folytatott viszonyt. Ők voltak leghíresebb, ismert szeretői.

henrik mary cover

VIII. Henrik Tudor-házi uralkodó 1509 és 1547 között foglalta el Anglia trónját, az utókor pedig leginkább botrányos magánéletének részletei ismeri. A királynak ugyanis hat felesége volt, közülük kettőt kivégeztetett, ám itt még nem ért véget a sor: a hírhedt férfi asszonyai mellett ágyasokat is tartott. 

Szeretői viszonyairól jóval kevesebbet tudni, ugyanis nem kürtölte világgá a házasságokon kívüli kapcsolatait, általában nem mutatkozott nyilvánosan a nőkkel, leginkább csak a hozzá közelebb állók tudtak róluk. Sorra vesszük, kikkel bonyolódott afférba az angol uralkodó.

Ők voltak VIII. Henrik szeretői

Anne Hastings

Anne Hastings, illetve később Stafford Buckingham hercegének húga volt, és 1510-ben tört ki a botrány, miszerint az akkor már férjezett hölgy viszonyba bonyolódott VIII. Henrik egyik barátjával, de később a királlyal is hírbe hozták. Bár konkrét bizonyíték nincs arra, hogy ő is az ágyasok közé tartozott, a források nagyon valószínűnek tartják.

Anne Hastings, illetve később Stafford

Anne Hastings, illetve később StaffordFotó: Wikipedia

Jane Popincourt

A francia Jane Popincourt először 1512-ben lett Aragóniai Katalin udvartartásának tagja, és állítólag azután kezdett rövid viszonyba VIII. Henrikkel, miután az hazatért a fogságból. A nő jóval idősebb volt a királynál, ám végül 1516-ban visszatért Franciaországba.

Elisabeth Blount

Elizabeth, azaz Bessie Blount VIII. Henrik hosszú távú szeretője volt, mind közül ő állt hozzá a legközelebb. A király első feleségének, Aragóniai Katalinnak az udvarhölgyeként került az udvarba, viszonyuk valószínűleg a királyné vetéléssel végződő terhessége alatt, 1514 körül kezdődött. Előfordult, hogy bálokon is együtt táncoltak, 1519-ben pedig megszületett közös gyermekük, Henry Fitzroy. Az uralkodó hivatalosan is elismerte őt, legfőképpen azért, hogy az egész világ tudtára adja: képes egészséges fiút nemzeni. Később törvényesíteni is akarta a Richmond hercegévé tett fiút, de ő sajnálatos módon 17 éves korában meghalt.

Nem sokkal később viszonyuk véget ért, Bessie pedig hozzáment Gilbert Tailboyshoz, a férfi halála után pedig Edward Clintonhoz. Mikor VIII. Henrik Klevei Annával élt házasságban, egy kicsit visszatért az udvarba, hogy a királynét szolgálja, de nincsenek arról feljegyzések, hogy újra viszonyt folytatott volna a királlyal.

Mary Boleyn

Bessie-t követően Mary Boleyn, a későbbi királyné, Boleyn Anna nővére lett az uralkodó ágyasa. Korábban II. Ferenc francia király szeretője volt, Henrikkel való viszonya azonban leginkább a színfalak mögött zajlott. Valószínűleg William Carey-vel való házassága után kezdődött a kapcsolatuk, az esküvőn ismerkedtek meg, ugyanis maga az angol király is részt vett a lagzin. Több éven át tartó viszonyukból valószínűleg egy vagy két törvénytelen gyermek is született, ám ezt sok tudós nem tartja valószínűnek, hiszen Henrik, ha volt rá lehetősége, hangoztatta nemzőképességét, főleg, ha a viszonyból fiú született.

Boleyn Anna azonban 1522 körül visszatért az udvarba, és gyorsan lenyűgözte a királyt, azonban nem volt hajlandó az ágyasa lenni, ezért Henrik elhatározta, hogy feleségül veszi őt. Amikor Mary férje meghalt, az uralkodó Annát nevezte ki gyermeke gyámjaként, a szerető pedig egyre kevesebb időt töltött Henrik közelében, majd hozzáment William Staffordhoz. A házasságot a király nem nézte jó szemmel, és a párt száműzték az udvarból.

Mary Boleyn

Mary BoleynFotó: Wikipedia

Margaret Madge Shelton

Az angol uralkodó Madge Sheltonnal való kapcsolatáról a birodalmi nagykövet, Eustace Chapuys levelei tanúskodnak. Úgy tudták, hogy az affér 1535 februárjában kezdődött, két évvel azután, hogy Henrik elvette Boleyn Annát, és körülbelül hat hónapon át tartott. 

Anne Bassett

Anne Bassett Henrik nagybátyjának, Lord Lisle-nek a mostohalánya volt, a királlyal pedig 1538-1539 között volt az uralkodó szeretője. Ebben az esetben Henrik nem volt olyan óvatos a kapcsolatot illetően, a nagykövetek ugyanis arról leveleztek, hogy lehetséges, hogy elveszi majd Anne-t. Végül azonban nem így történt. 

A fenti hölgyek mellett az angol királyt egyébként szóba hozták még Mary Berkeley-vel, Jane Pollarddal, a mosónőként dolgozó Joan Dingey-vel és Sir Francis Bryan diplomata húgával, Elizabeth Carew-val is.

Kvíz VIII. Henrikről és feleségeiről

Te mennyit tudsz a hírhedt király romantikus kapcsolatairól? Mennyire ismered a feleségeit? Tudod, ki volt az első vagy épp az utolsó hitvese? Teszteld magad kvízünkben!Történelmi kvíz: mennyit tudsz a hírhedt VIII. Henrikről és feleségeiről?

Képek: Getty Images Hungary, WikipediaWikipedia.

forrás:Femini

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |