< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: EU-EP-egészségügy-járvány Koronavírus – Az EU Tanácsa hozzájárult az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbításához

| Mobile | RSS

EU-EP-egészségügy-járvány Koronavírus – Az EU Tanácsa hozzájárult az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbításáhozGebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti:
    Brüsszel, 2022. június 28., kedd (MTI) – Az Európai Unió Tanácsa kedden hozzájárult a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítvány létrehozásáról szóló, június 30-án lejáró rendelet érvényességének egyéves meghosszabbításához.

    A hosszabbítást az Európai Bizottság javasolta.
    A témáról Brüsszelben kiadott közleményben kiemelték: a rendelet érvényének kiterjesztése biztosítani fogja, hogy az uniós utazók, valamint az arra jogosultak továbbra is használhassák uniós digitális Covid-igazolványukat az EU-n belüli utazásokhoz azokban a tagállamokban, ahol ezekre a dokumentumokra még szükség van. A szabályozás azt is lehetővé teszi a tagországok számára, hogy új típusú antigén teszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki.
    A jogszabály szerint az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e.
    A koronavírus elleni védettséget igazoló uniós tanúsítványt létrehozó, jelenleg hatályos rendeletet 2021. június 14-én fogadták el. Az Európai Bizottság február 3-án javasolta a rendelet érvényességének meghosszabbítását egy évvel, azaz 2023. június 30-ig.
    Ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, a rendelet korábban is hatályon kívül helyezhető – tették hozzá az EU Tanácsának közleményében.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |