| Mobile | RSS

Saját magát buktatta le a kormány: engedélyezett a különadók áthárítása az emberekre!

Írta Takezo -2022-06-28   Mentés

Fotó: Európai Parlament/ Fred MARVAUX

A költségvetésen tátongó lyukat valahogy be kell foltoznia a kormánynak, erre találták ki a különadókat, amit természetesen “nem az embereknek” kell megfizetni. Arra még nem válaszoltak, hogy ha nem mi, akor ugyan ki fogja a végén fizetni a számlát. Ám a kormányzat állításával szemben mégis engedélyezett az adó áthárítása.

Az extraprofitot megadóztató kormányrendeletben legalább egy olyan adó van, ami a kormány állításával szemben biztos, hogy áthárításra kerül a fogyasztókra. Sőt!

EZT AZ ADÓT, ALAPVETŐEN ARRA HOZTÁK LÉTRE, HOGY MEGDRÁGÍTSÁK A TERMÉKEKET,

tehát kötelező is az extraprofit adót beleépíteni a termékek árába. A köznapi nyelvben csipszadónak az volt a célja, hogy megdráguljanak a termékek, és kevesebben vegyenek egészségtelen élelmiszert, de a jövedékiadó emelését is be kell építeni az árakba.  A Magyar Közlönyben június 4-én a Kormány 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet az extraprofit adókról címmel megjelentette a részletszabályokat, melyekből kiderül, hogy korántsem a nagy cégek megsarcolásáról van szó, hanem

EGY EGYSZERŰ, ÁLTALÁNOS ADÓEMELÉSRŐL, AMELY MINDENKIT ÉRINT!

Összesen 15 kategóriában emelt adót a kormány, ezek egy része közvetlenül érinti az embereket, és azt is igen nehéz bizonyítani a maradék esetben, hogy vajon az extra adó miatt történt az áremelés, vagy más okból. A mostani brutális mértékű áremeléseknek csak egy kis hányada az a típusú adó, amit külön kell alkalmazni, több esetben már eddig is meglévő adók egyszerű megemelése történt. Ilyen például a jövedéki adó emelése, az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók járulékemelése és a népegészségügyi termékadó.

Ebből világosan látszik, hogy nem csak azokat a cégeket adóztatják meg, amelyek kimagasló nyereséget értek el az elmúlt időszakban, de mindenkit.  Mára már az is látszódik, hogy ezek a multi cégek is ránk fogják hárítani az adót, ahogy a Ryanair és a K&H már be is jelentette.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |