| Mobile | RSS

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

Balizs Benedek

BALIZS BENEDEK

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) adott interjújában.

„Nagyon fontos az intézkedések méretre szabása. Nem ugyanaz olyanokat támogatni, akik óriási bevételekkel rendelkeznek, mint akiknek átlagon aluli a fizetésük” – fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy az ötleten már dolgozik az illetékes tárca, és amikor eljön az ideje, előállnak ezzel a megoldással is.

Az üzemanyag-utalványok valószínűleg ugyanúgy működnének majd, mint az energiautalványok. A kormány április 1-jével 200 kunáról 400 kunára (valamivel több mint 10 ezer forintról 21 ezer forintra) emelte a már meglévő, gázra és áramra is felhasználható energiautalványok összegét, továbbá a lehetséges felhasználók számát 20 ezerről 82 ezerre növelte.

A rászorulóknak a szociális központokhoz kell beadniuk a kérvényüket, amelyet azok elbírálnak. Miután megkapják a végzést, a kifizetett rezsiszámlával jelentkezhetnek az állami pénzügyi intézetnél (FINA) visszatérítésért.

Horvátországban az elmúlt időszakban nem maximálták a kőolajtermékek díjszabását. Zágráb ehelyett rögzítette a kereskedői árrést és ideiglenesen csökkentette a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét. Az árak azonban ennek ellenére minden héten emelkedtek.

A kabinet ezért a múlt héten úgy döntött, hogy – az autópályákon forgalmazott üzemanyagok kivételével – két hétre rögzíti az üzemanyagok kiskereskedelmi árát. A rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium-üzemanyagok szabadárasak maradtak mindenhol. Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (710,37 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (688,27) határozta meg a kabinet.KAPCSOLÓDÓ

Horvátországban is bevezették az üzemanyagárstopot

Horvátországban is bevezették az üzemanyagárstopot

Az ársapka a horvát benzinkutak 94 százalékát érinti.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |