< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fogyasztóvédelem, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Így osztogatják a milliókat az állítólag kivéreztetett Szombathelyen – 500 milliós likviditási teher mellett 50 milliót oszthattak ki az igazgatócserék miatt a helyi vagyonkezelőnél

| Mobile | RSS

Így osztogatják a milliókat az állítólag kivéreztetett Szombathelyen – 500 milliós likviditási teher mellett 50 milliót oszthattak ki az igazgatócserék miatt a helyi vagyonkezelőnél

FÜSSY ANGÉLA2022-07-09

Szombathely ellenzéki vezetése számtalanszor telesírta már a sajtót, amiért állítólag a gonosz kormány teljesen kivérezteti, valamint, hogy az ingatlaneladások mellett még megszorításokat is kellett eszközölni, például a parkolási díjak fővárosi szintre való emelésével. Közben az önkormányzat két cégénél is súlyos tízmilliókat szórhattak ki valamiért hirtelen sürgőssé vált vezetői személycserékkel. Úgy tudjuk, hogy a vagyongazdálkodási SZOVA Zrt. vezérigazgatóján kívül több szakmai igazgató munkaviszonya is megszűnt. A távozóknak minden juttatást összeadva legalább 50 millió forintot csengethettek ki. A leváltott igazgatónak az egy teljes évi távolléti díj mellett prémiumot és jutalmat is fizettek, továbbá prémium kategóriájú, magas felszereltségű hivatali autóját is potom pénzért megvehette. No, de Németh Gábornak legalább gond nélkül lesz miből az óránkénti 600 forintos parkolási díjat kifizetni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, épphogy lezárult a VASIVÍZ-nél szakmai tapasztalat nélkül jogtalanul kinevezett Molnár Miklós miatt kirobbant balhé, és végül megúszta a város, hogy 36 milliót kelljen fizetnie az energetikai hivatal nyomására eltávolított havernak, akit újabb cégvezetői poszttal jutalmaztak: Molnárt polgármesteri előterjesztésre nemrég az önkormányzati távhőszolgáltató cég vezetőjének nevezték ki. Ezzel egy időben leváltották Szombathely vagyongazdálkodási cégének, a SZOVA Zrt-nek a vezérigazgatóját, Németh Gábort – és mint megtudtuk, fél tucat igazgatóját is.

28 MILLIÓ, PLUSZ EGY KOCSI A TÁVOZÓ VEZÉRNEK

Németh Gábor – a Fidesz frakcióvezetője, Illés Károly szerint – 28 millió forinttal a zsebében távozott. A kormánypárti politikus sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Németh egy teljes évi távolléti díj mellett prémiumot, sőt öthavi jutalmat is kapott.

Közérdekű adatigényléssel éltünk Szombathely jegyzőjénél, miután belső körökből azt az információt nyertük, hogy a SZOVA Zrt-nél kvázi teljes “sort cseréltek” és több távozónak is milliókat fizettek ki. Azt is beszélik, hogy a volt igazgató a fullosan felszerelt céges Škodáját is potom pénzért vehette meg. Károlyi Ákos jegyzőtől azt kérdeztük, összesen hány vezető beosztású alkalmazott munkaviszonya szűnt meg most az önkormányzati tulajdonú SZOVA-nál, a távozóknak pedig közpénzből milyen juttatások címén mennyi pénzt fizettek ki. Külön rákérdeztünk a cégautóra is, hogy azt megvette-e a volt vezér és mennyiért.

RÖVID, DE KITÉRŐ VÁLASZ A JEGYZŐTŐL

A közérdekű adatigénylésre a jegyző rövid és kitérő választ adott. Mindössze Németh Gábor vezérigazgató kapcsán tudtuk meg hivatalosan, hogy 12 havi távolléti díjat fizettek meg neki. Válaszában a jegyző azt írta, hogy a közgyűlés csak ezt állapította meg, mivel az egyéb munkáltatói jogokat az igazgatóság gyakorolja, az önkormányzat egyéb információkkal nem rendelkezik.

Ez már csak azért is érdekes, mert többek között Kovács Előd – aki nem más, mint a polgármester kabinetfőnöke – is ott ül a SZOVA igazgatóságában, Horváth Attila alpolgármester és Bokányi Adrienn tanácsnok pedig felügyelőbizottsági tagok a cégnél. Elgondolkoztató, ha az önkormányzatnál mégsem tudnak semmit…

TOVÁBBI MENESZTÉSEK – DURVÁN 20 MILLIÓÉRT

Ha hivatalos információkat nem is kaptunk, a városban azért azért beszélnek… Állítólag négy igazgató és egy osztályvezető is lapátra került a cégtől. A SZOVA honlapján megtaláltuk a vezetési struktúrát, sőt, az egyes vezetők alapbérét, juttatásait és a munkaviszonyuk megszűnésére vonatkozó irányelveket is. Eszerint az igazgatók alapbére meghaladja a 900 ezer forintot havonta, juttatásaik része 13. havi bér, kafetéria és prémium is. A fentiek szerint egy-egy leváltott igazgatónak 3–4 millió forintot fizethettek, és információink szerint egyvalaki még ennél is többet, durván 10 milliót vihetett el távolléti díj címén.

Németh Gábor visszahívott vezérigazgató a Škoda Superb hivatali gépkocsiját is megvette, igencsak jutányos áron. A Belügyminisztérium nyilvánosan elérhető adatbázisa szerint az autó 6 éves, gyakorlatilag minden extrával felszerelve. A legnagyobb használtautó-portálon az ilyen paraméterekkel rendelkező, ennyi idős Škoda Superb autókat 7 millió forint körüli áron hirdetik. Úgy tudjuk, Némethnek még 2 milliót sem kellett fizetni érte.
Ha mindent összeadunk, a volt vezér távolléti díját, prémiumát, jutalmát – azt az összesen 28 milliót –, a távozó igazgatók körülbelül 20 millióját és az autón vélhetően vesztett 5 milliót, kiderül, hogy körülbelül 50 millió forintjába kerültek a városnak a SZOVA személycseréi.

NAGY BAJOK A SZOVA-NÁL

Az ilyen mértékű pénzszórás a szombathelyi vagyonkezelőnél különösen pikáns annak fényében, hogy alig pár hónapja jelentették be, hogy 500 milliós likviditási teherrel számolnak. A most kiszórt milliók a tizede ennek az összegnek.

A pénzügyi gondokat egy 2007-es, svájci frank alapú kötvénykibocsátáshoz vezetik vissza: 5 milliárd forintot vettek fel, ami akkori értéken 33 millió svájci franknak felelt meg; ezt az összeget 25 év alatt kell a társaságnak visszafizetnie. A cég eladósítása még Ipkovich György, szintén szocialista polgármester idejében történt. Akkoriban a SZOVA vezérigazgatója az a Kovács Előd volt – nem mellesleg a mostani polgármester, Nemény András kabinetfőnöke –, aki most is az igazgatóság tagja. A kötvénykibocsátást akkor azzal magyarázták, hogy ingatlanfejlesztéseket kívánnak megvalósítani, amiből nyeresége származhat a cégnek. Épp az ellenkezője történt: az idén eddig hat telket adtak el, de további ingatlanértékesítéseket is terveznek azért, hogy a törlesztésbe ne omoljanak össze.

Áprilisban Németh Gábor, a most sok pénzért kirúgott vezérigazgató azt is belengette, hogy a cég fizetőképességének érdekében a szolgáltatási díjait is emelné. Többek között a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskolát sarcolnák meg olyan módon, hogy az Aréna Savaria sportcsarnok használatáért a mostani évi 12 millió helyett annak több mint négyszeresét, 55 milliót kérnének tőlük.

Folytatjuk!

Vezetőkép: A városvezetés bejárást tart a SZOVA új telephelyén. Forrás: szombathely.hu

fecsego//Pesti Srácok

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |