| Mobile | RSS

Nincs többé lehetetlen az oroszoknak: üzembe helyezik a rettegett fegyvert

HORVÁTH TIBOR2022. július 14., csütörtök 11:04

Az orosz haditengerészet évtizedekig készült rá, és most üzembe is helyezte egyik legsokoldalúbb és legrettegettebb fegyverét.

Az árnyékos K-329 Belgorod, a világ leghosszabb tengeralattjárója, amelyet nukleáris meghajtású, atomtöltetű, nagy hatótávolságú torpedók hordozására terveztek, szolgálatba állt az orosz haditengerészetnél.

A Belgorodot pénteken a szeverodisznki Szevmasz hajógyárban tartott ünnepségen adták át az ország tengeri szolgálatának.

Video of the Russian navy belgorod submarine which just sailed for the first time. #submarine #navy@CovertShores pic.twitter.com/wZDa870UJi— K-560 (@K560s) June 26, 2021

Az oroszok által „kutatóhajóként” reklámozott Belgorod, amely képes „különféle tudományos expedíciókat és mentési műveleteket végrehajtani a világtenger legtávolabbi területein”,

VALÓJÁBAN EGY HATALMAS VÍZ ALATTI FEGYVERRENDSZER, AMELY PUSZTÍTÓ CSAPÁSMÉRŐ KÉPESSÉGGEL RENDELKEZIK, ÉS SZÁMOS TENGER ALATTI PLATFORM ANYAHAJÓJAKÉNT SZOLGÁL.

A Belgorod egy erősen módosított Oscar II osztályú, nukleáris meghajtású, irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró, amely körülbelül 183 méter hosszú, két OK-650V atomerőművel rendelkezik, amelyek egyenként 190 megawatt teljesítmény leadására képesek, és közel 24 000 tonna víz alatti vízkiszorítással rendelkezik.

A BELGOROD AZ ELSŐ OLYAN HAJÓ LESZ, AMELY A 2M39 STATUS-6 VAGY POSEIDON INTERKONTINENTÁLIS, NUKLEÁRIS MEGHAJTÁSÚ, NUKLEÁRIS FEGYVERZETTEL ELLÁTOTT AUTONÓM TORPEDÓKKAL LESZ FELFEGYVEREZVE, AMELYEKBŐL HATOT HORDOZHAT.

Putyin egyik szuperfegyvere kiélesítve

Vlagyimir Putyin hat úgynevezett „szuperfegyverének” egyike, amelyet egy 2019-es tüzes beszédében kiemelt, a Poseidon fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen part menti létesítményekre. Állítólag különösen piszkos robbanófejjel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nemcsak azonnali károkat okozna, hanem sugárzással is beszennyezné a területet, és akadályozná a további műveleteket vagy javításokat.

Ez egy nukleáris hordozórendszer, amelyet közvetlenül az amerikai rakétavédelmi képességek gyengítésére terveztek. 2019 februárjában az orosz védelmi minisztérium közzétette az alábbi videót, amely állítólag a fegyver víz alatti tesztelését mutatja.

Loading video

A hajó mélytengeri drónok, egy mélyre merülő, nukleáris meghajtású mini-tengeralattjáró és egy tenger alatti érzékelőhálózat működtetésére tervezett tenger alatti atomerőmű hordozására is alkalmas lesz.

AZ OROSZ KÜLÖNLEGES KÜLDETÉSŰ TENGERALATTJÁRÓK EGYIK FŐ FELADATA A VISZONYLAG KIS MÉRETŰ TÁRGYAK – PÉLDÁUL A TENGERFENÉKEN LÉVŐ TENGERALATTJÁRÓ-KÁBELEK – VIZSGÁLATA VAGY KIEMELÉSE A VÍZ MÉLYÉN.

Ehhez finom mozdulatokra van szükség, és arra, hogy a víz alatt viszonylag stabil helyzetben, kis hajtóművek segítségével „lebegni” tudjanak. Az ilyen lebegőképesség kulcsfontosságú lehet a személyzettel vagy pilóta nélküli tengeralattjárók indításában és visszahívásában.

2015-ben, a jelek szerint szándékos kiszivárogtatással, egy orosz állami televízió adásában megjelent egy tájékoztató, amely a Belgorodot egy kisebb tengeralattjáróval a hajótest aljába fészkelődve mutatta.

A Belgoroddal nincs már lehetetlen küldetés

Az Oscar II osztályú irányított rakéta tengeralattjárók már most is a világ legnagyobbjai közé tartoznak. A hajótestük formája különösen széles, hogy 24 hatalmas P-700 Granit hajó elleni cirkálórakétát tudjanak befogadni, amelyek a tengeralattjáró mindkét oldalán a külső és a belső hajótest között elhelyezkedő hosszú rekeszekben vannak elhelyezve.

A BELGOROD ÁTÉPÍTÉSÉVEL A HAJÓ TELJES HOSSZA 30 MÉTERREL NŐTT. EZZEL A K-329-ES HOSSZABB LESZ, MINT A SZOVJET KORSZAK MONSTRE TYPHOON OSZTÁLYÚ BALLISZTIKUS RAKÉTA TENGERALATTJÁRÓI, AMELYEK KÖZÜL CSAK EGY ÁLL KORLÁTOZOTTAN SZOLGÁLATBAN AZ OROSZ HADITENGERÉSZETNÉL.

A Belgorod szolgálatba állítása egy olyan tenger alatti csapásmérő és felderítő platformot biztosít az Orosz Haditengerészet számára, mely a legkülönfélébb küldetések végrehajtására lesz alkalmas – írja a Drive szakportál.

  • Képes Posedion torpedókat kilőni, amelyek távolról is képesek városokat elpusztítani.
  • Képes az óceánfenéken lévő tárgyak felkutatására és manipulálására, beleértve a kommunikációs kábeleket, amelyeket potenciálisan megcsapolhat vagy elvághat.

A szuper-tengeralattjáró egy újabb eszközt ad Oroszországnak a gyorsan megnyíló Északi-sarkvidék uralmához, ahol az olvadó jég olyan interkontinentális tengeri útvonalakat biztosíthat, amelyek rövidebbek lehetnek, mint a Szuezi-csatornán való átkelés. 

fecsego.eu/index

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |