| Mobile | RSS

Orbánék mintha maguk is elhitték volna, hogy nem kell emelni a rezsit

BELPOLITIKA+

DEZSŐ ANDRÁSKÖVETÉS

6 PERC

2022.07.21. 19:30

Azért ijesztgethette először horrorárakkal a kormány a közvéleményt, hogy le tudja velük nyeletni a rezsicsökkentés végét, hiszen egy bizonyos fogyasztás után így is sokkal többet kell fizetni az eddigieknél, így tehát a Fidesz nem tudta teljesíteni, amit a választási kampányban ígért. Pedig már javában dúlt a háború, amikor a Fidesz “szakértői” még azzal büszkélkedtek, hogy a rezsiárak még ilyen körülmények között is megvédhetők. A megszorítások ellenzéséből már a kilencvenes években politikai tőkét kovácsoló Fidesz ezzel egy olyan politikai termékét nyírja ki, amely elég időt adott neki arra, hogy a NER rendszerét bebetonozza.

Európában az egekben vannak az energiaárak, miközben a magyar lakosság változatlanul 37 forintot fizet egy kilowattóra áramért, és védett az energiapiacon kialakult áremelkedésekkel szemben, ez pedig a Paksi Atomerőműben termelt kedvező áru villanynak köszönhető – a Századvég által márciusban szervezett Rezsikonferencián büszkélkedett el ezzel Süli János KDNP-s politikus, aki akkor az atomerőmű fejlesztéséért felelős miniszterként tartott előadást.

A konferencián voltak kerekasztal-beszélgetések is, ahol “szakértőként” szerepeltek olyan, a Fidesz holdudvarából jól ismert nevek, mint Deák Dániel, Bayer Zsolt, ifjabb Lomniczi Zoltán. Mindannyian arról beszéltek, hogy a 2010 előtti időszakkal ellentétben az elmúlt 10-12 évben nem emelkedtek az energiárak Magyarországon, ami szerintük a rezsicsökkentésnek és az oroszokkal kötött gázszerződésnek köszönhető.

A konferencián felszólalt a Századvég Konjuktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője, Hortay Olivér is, aki szerint az elmúlt 10 év energiapolitikája a biztosítéka annak, hogy a rezsicsökkentés hosszú távon fenntartható. Hortay felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Paks továbbra is alacsony áron képes energiát termelni és emellett az ország hosszú távú gázszállítási szerződéssel rendelkezik. Jóllehet a fideszes politikusok és szakértők a rezsicsökkentés feladását most igyekeznek a megváltozott körülményekre, az EU szankcióira és a háborúra kenni, Hortay július elsején is még arról beszélt, hogy Magyarország azért képes alacsonyan tartani a családok rezsiterheit, mert az elmúlt tíz évben az visszaépítette a mozgásterét az energiaszektorban. Szerinte a nemzeti tulajdon magas aránya és a megnövelt szabályozási képességek nagy előnyt jelentenek az energiaválság kezelésében.

Az, hogy a választások előtt tokkal-vonóval kiállt a rezsicsökkentés mellett a Fidesz, és még márciusban rezsikonferenciát is szervezett a Századvég, két dolgot jelenthet. Az egyik: valóban hittek benne, hogy Orbán Viktor Moszkvának tett gesztusai a gázügyben kifizetődőek és az energiaszolgáltatók is elbírják a terhelést. De jelentheti azt is, hogy nem hittek ebben teljes szívvel, ám igazodniuk kellett a központi propagandához.

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 56 megnézve, 2 alkalommal mai nap |