| Mobile | RSS

Ebből nem lesz egyhamar uniós pénz: Brüsszel üzent Orbán Viktornak

KÖZÉLETFrissítve: 2022 júl 22.

Megosztás

Bár Magyarország tett lépéseket és ígéreteket, az Európai Bizottság szerint ez még kevés – hamarosan megüzenik, mire számíthatunk, ha nem lép elég nagyot a jogállamiság felé a kormány.

Megüzenik, mire számíthatunk, ha nem korrigál a kormány

Bár az Európai Bizottság tudomásul vesz több, Magyarország által javasolt korrekciós intézkedést, valamint más eljárásokban tett kötelezettségvállalási terveket, de úgy véli, hogy a magyar kormány még nem mindenben megfelelő korrekciós intézkedéseket nyújtott be az Európai Unió költségvetési érdekeit védelmező jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet keretében – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Arianna Podesta, a brüsszeli testület szóvivője.

A szóvivő azt írta: szerdai ülésén a biztosi testület megvitatta az említett rendelet szerinti eljárás következő lépéseit, és megbízta Johannes Hahn költségvetésért felelős biztost, hogy tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket a bizottság szándékozik javasolni, amennyiben a kormány korrekciós rendelkezéseit továbbra sem ítéli mindenben kielégítőnek.

Egy hónapig még kitalálhatjuk, mitől leszünk igazán jogállam

Az Európai Bizottság szerint a kormány június végén küldött válasza – bár tartalmaz több korrekciós lépést – nem ad megfelelő választ a testület összes aggályára, de még mindig lehetőség van arra, hogy a kormány időben ismertesse Brüsszellel a megfelelő intézkedéseket. Magyarországnak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa észrevételeit – tette hozzá a szóvivő, leszögezve, hogy a brüsszeli végrehajtó testület kész folytatni a tervezett intézkedések megfelelőségéről szóló megbeszéléseket.

Johannes Hahn írja majd meg, mire számíthat a kormány. Korábbi fotó - Európai Tanács

Johannes Hahn írja majd meg, mire számíthat a kormány. Korábbi fotó – Európai Tanács

Podesta hozzátette, hogy az uniós testület figyelembe veszi a legutóbbi magyar döntéseket és azokat is, amelyeket a kormány a következő hónap során még esetleg indítványoz, mielőtt határozna arról, hogy javasol-e lépéseket az ügyben az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak.

Az Európai Bizottság április végén küldött értesítést Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő feltételességi mechanizmus elindításáról. Ursula von der Leyen elnök a korrupció elleni fellépést a nevezte meg a legfontosabb feltételnek az eljárásban. A kormány június 27-én küldte el válaszát a bizottság aggályaival kapcsolatban.

fecsego.eu/OLKT

https://mfor.hu/cikkek/makro/ebbol-nem-lesz-egyhamar-unios-penz-brusszel-uzent-orban-viktornak.html?fbclid=IwAR1Dij0OV2REBVSte5L2P4NTJ2sLdYWLOhuQ_VENboopU5Qb
Leave a Reply 114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |