| Mobile | RSS

Orbán Viktor: Mindig többet vettek el tőlünk, mint amennyit kaptunk, de a tartozásokat be fogjuk vasalni – A kormányfő Tusványoson beszélt

BELFÖLDORBÁN VIKTORTUSNÁDFÜRDŐB

Két év hatásszünet után, az orosz-ukrán háború, az Európai Unióval nyitott újabb és újabb konfliktusok, illetve a 2023-as költségvetéssel elfogadott megszorításhullám árnyékában tartott beszédet Orbán Viktor a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. 

Szerzők
P. L.
Á. Z.

Publikálva:2022.07.23. 10:15

TweetKÜLDÉS LEVÉLBENLINK MÁSOLÁSA

Orbán Viktor: Mindig többet vettek el tőlünk, mint amennyit kaptunk, de a tartozásokat be fogjuk vasalni - A kormányfő Tusványoson beszélt
Fotó:Merész Márton| Forrás:Népszava

11:29

Orbán Viktor: Mindig többet vettek el tőlünk, mint amennyit kaptunk, de a tartozásokat be fogjuk vasalni

Szerzők
P. L.
Megosztás

Előadása záróakkordjaként a miniszterelnök sz ambíció fontosságáról beszélt, és arról, hogy mindig többet vettek el tőlünk, mint amennyit kaptunk. Ezeket a tartozásokat szerinte be fogjuk vasalni.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – fejezte be beszédét a kormányfő.

11:26

Orbán Viktor egy kicsit elfelejtette, hogy a KDNP létezik

Szerzők
P. L.
Megosztás

Nincsenek koalíciós vitáink mert nincs koalíciónk – összegezte saját kétharmadát Orbán Viktor, a jelek szerint elfelejtette, hogy a Fidesz a KDNP-vel együtt pártszövetségként van hatalmon.

A miniszterelnök már politikai nemzedékváltásról szólt, 20-30 éves távlatban beszélt a hatalomgyakorlásról.

11:24

2030 környékén kell csúcsformában lennünk

Szerzők
P. L.
Megosztás

A miniszterelnök arról is elmélkedett egyet, hogy szerinte eljön az a pillanat, amikor a gyorsabb fejlődés miatt Magyarország (és Közép-Európa) befizető lesz az Európai Unióban, és át fognak rendeződni az erőviszonyok. 2030 környékén kell csúcsformában lennünk, akkor kell az erő – fogalmazott.

Fotó:Merész Márton

| Forrás:Népszava

Ki kell használnunk a technológiai váltást, itt vannak az elektromos autók, mi leszünk a világon a harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója és ötödik legnagyobb exportőre. Kell a külföldi tőke is – állapította meg. Tranzitország vagyunk és tranzitgazdaság is akarunk maradni. Ha azonban a világ blokkosodik keletre és nyugatra, akkor mi valaminek a széle, a perifériája leszünk, és nem egy virágzó hely lesz Magyarország. A tranzitgazdaság ezért csak blokkosodás nélkül hoz hasznot.

11:22

Lejönni a gázról

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

Orbán Viktor azt mondta, „le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent, de a Paksi Atomerőmű segít, hogy olcsóbban – az átlag felett fiogyasztóknak csak kétszeres áron – tudják adni. 

A miniszterelnök kitért a recesszióra is, amelynek a réme egész Európát gyötri, A forint gyengülését szerinte „automatikusan” okozza, hogy a dollár erősödik az euróval szemben, aminek ellenére a magyar gazdaság az előrejelzések szerint nőni fog, a magyar cél az, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a recesszió hatásai alól.

11:07

Behajtják a rezsicsökkentés árát az átlag felett fogyasztókon

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

Orbnán Viktor beszélt a rezsicsökkentésről is, amelyet  „komoly társadalompolitikai eredménynek” nevezett. Bár tíz éven át jól is működött, a háború végett vetett, de így is feladat megvédeni, ami szerinte sikerülni fog. Az átlagfogyasztásig megmarad a korábban csökkentett ár, csak efölött kell piaci árat fizetni.

Az Orbán-kormány bevezeti a „lakossági piaci árat”, a gáz ára átlagfogyasztás felett a hétszeresére nő

Meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt…

2021-ben az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki a különbözet miatt 296 milliárd forint, 2022-ben pedig,ha a mostani árszint  marad év végéig, akkor 2051 milliárdot, hétszeres összeget, amit a magyar gazdaság így nem tud elviselni.

Úgy tűnik, ez az a hétszeres összeg, amelyet az átlagfogyasztás felett mindenkinek fizetnie kell.

11:06

De ki jár jól a háborúval?

Szerzők
P. L.
Megosztás

Ezután az energia és a gazdaság kérdését vetette fel a kormányfő. – Ki jár jól a háborúval? Akiknek van saját energiaforrásuk – válaszolta meg a saját kérdését.

Jól járnak az oroszok, mert bár csökken az export, de az ár növekedik és így a bevétel is. Jól járnak a kínaiak, mert az orosz energiaforrások átterelődtek Kínába. És persze jól járnak a nagy amerikai cégek, itt felsorolta a nagyobb vállalatok profitnövekedéseit.

11:04

Európának nem világpolitikai szerepre kell törekednie

Szerzők
P. L.
Megosztás

Ezt követően a miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte veszélyt jelent az az uniós terv, amely megszüntetné a tagállami vétót. Szerinte nem emiatt nem tud Európa világpolitikai tényezővé válni, hanem azért, mert „a saját háza táján sem tud rendet tartani”.

Fotó:Merész Márton

| Forrás:Népszava

Az Európai Uniónak meg kellene védeni a saját határait, de nem tudja. Itt van a Balkán bővítése, a kettő között egy fekete lyuk van – közölte. Európának nem világpolitikai szerepre kell törekednie, hanem a saját háza táján felmerülő külpolitikai kérdéseket kellene rendeznie.

11:01

A háborút csak orosz-amerikai tárgyalás tudja megoldani

Szerzők
P. L.
Megosztás

Magyarország hadserege a többiekével összevetve nem tűnik méretesnek. Lehet, mi átlátjuk a helyzetet, van tisztánlátásunk, stratégiai javaslatunk, de ez vajmi kevese számít, annak a szava dönt, aki erősebb. Ennek ellenére meg kell próbálni elmondani az álláspontunkat arról, hogy dolgozzanak ki új stratégiát, mert ha “az autó mind a négy kereke defektes, akkor kereket kell cserélni”. Nem a győzelem a fontos Orbán szerint, hanem a békekötés. Nem Ukrajna mellé kell állni, hanem Oroszország és Ukrajna közé kell állni.

Fotó:Merész Márton

| Forrás:Népszava

Az oroszok egy régi nyelvet beszélnek, de ez nem azt jelenti, hogy nincs értelme annak, amit mondanak – közölte. Minél modernebb fegyvereket küld a NATO, annál tovább tolják a frontot. Orbán Viktor szerint az orosz egy katonanép, csak a biztonságban gondolkodik. Orosz-ukrán tárgyalás azonban nem lesz, a háborút csak orosz-amerikai tárgyalás tudja megoldani – közölte. Mi európaiak a dolgok befolyásolására eljátszottuk a lehetőséget – állapította meg. Volt egy minszki megállapodás, amit az európaiak ütöttek nyélbe, de ennek ma nem tudnak érvényt szerezni. A legfontosabb biztonsági kérdésben nem Európának lesz szava, hanem az amerikaiaknak és az oroszoknak – vélekedett.

10:58

Lehet, ez a háború lesz az, amely véget vet a nyugat hatalmának

Szerzők
P. L.
Megosztás

A háborúval kapcsolatban négy stratégiai megfontolást említett Orbán Viktor, ehelyett szerinte egy olyan autóban ülünk, amelynek mind a négy kereke defektet kapott. Ezzel szemben szerinte az oroszoknak „aszimmetrikus fölénye” van.

Az amerikaiak kiválasztották a gonosz birodalmát és felszólította a világot, hogy “mindenki álljon a történelem jó oldalára”, de nem ez történik, a világ nagy része nem hajlandó ebben a háborúban részt venni. A világ nem csak ebből a háborúból áll, megvannak a saját problémáik. Orbán Viktor szerint lehet, ez a háború lesz az, ami véget vet a nyugat hatalmának és multipoláris világrend alakul ki.

10:56

Orbán Viktor: Eddig 86 magyar ember halt meg az orosz-ukrán háborúban

Szerzők
P. L.
Megosztás

Ezt követően a háborúról beszélt a miniszterelnök. Mint mondta, a kormány kötelessége a háborúval kapcsolatban, hogy Magyarország ne kerüljön ilyen helyzetbe. Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban, ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás.

Fönt fogjuk tartani azt a véleményünket, hogy ez nem a mi háborúnk. Magyarország NATO-tag, a NATO pedig sokkal erősebb, mint Oroszország, ezért Oroszország szerinte soha nem fogja megtámadni a NATO-t.

Azt, hogy Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, ukrán propagandának nevezte. 

De a NATO és az EU úgy döntött, hogy bár nem válnak harcoló féllé, fegyvert szállítanak ,de iure nem, de de facto részeseivé váltak a háborúnak. Nekik most úgy kell segíteniük az ukránokat, hogy közben ne váljanak formális hadviselő féllé, ezzel minden nap óriási kockázatokat vállalnak – közölte.

Fotó:Merész Márton

| Forrás:Népszava

Hogy lett a háború, mi az oka? – tette fel a kérdést. Fontos, hogy megértsük, ez persze nem jelenti, hogy el is kell fogadni – mondta. Az oroszok “világos biztonsági igénnyel léptek fel”, azt követelték, hogy Ukrajna soha ne legyen NATO-tag. A nyugatiak erről tárgyalni sem voltak hajlandók, a NATO “open-door policy-t visz”. Ez a visszautasítás azt váltotta ki, hogy fegyverrel akarnak érvényt szerezni a biztonsági igényeiknek – mondta. Orbán Viktor szerint ha az Egyesült Államokban ma Donald Trump lenne az amerikai elnök, Németországban pedig Angela Merkel lenne a kancellár, akkor ez a háború ki sem tört volna.

10:53

A Nyugat miatt romlott meg a viszony Lengyelországgal

Szerzők
P. L.
Megosztás

A következő réteg a gender – közölte a miniszterelnök. Amit mi gyermekvédelmi törvénynek hívunk, ebben az ügyben is bíróság elé vittek minket – mondta Orbán Viktor. Ami itt siker, hogy a gender-ügyben lévő nézeteltérést levették az uniós forrásokról szóló vita tárgyai közül. Ez az élet legfontosabb kérdése a miniszterelnök szerint. A nyugati „bolondériának” soha nem lesz a világ ezen sarkán többsége – állapította meg. Vannak ezek a „gender-micsodák”, meg “transzok”, de mi maximum Transzilvániát tudjuk kimondani – vélekedett.

Van olyan ország, ahol nyert a baloldal, első intézkedéseik között lebontották a kerítést és az összes „gender-szabályt” elfogadták – célzott Szlovéniára a kormányfő.

Jön egy kis rendszerváltás, véget vet az illiberalizmusnak, új stílust honosít meg a szlovén kormányfő

Orbán Viktor szerint a V4 korábbi jelentőségét az adta, hogy ilyen ügyekben egységesen tudnak fellépni, a Nyugat ezért szerinte mindent megtett, hogy ezt szétverje, és Orbán Viktor elmélete szerint bizonyára ezért romlott meg a viszony Lengyelországgal. – A magyar-lengyel kapcsolatban szívprobléma van – vélekedett a miniszterelnök, szerinte a lengyelek az orosz-ukrán háborút magukénak érzik. Szlovákiában is  „jó pontokat gyűjtenek” az EU-ban. Szerinte ez olyan, mint amikor amikor bekötik a lovat az égő istállóba.

10:39

A katona és a tőke

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

A nyugati világ kezében „anyag” nincs már, ami marad az a katonai erő és a tőke – kockáztatja meg a miniszterelnök.

10:35

Az amerikaiak képesek érvényt szerezni az akaratuknak

Szerzők
P. L.
Megosztás

Mi értjük a világ többi részéről kiinduló ellenállást a nyugati demokráciaexporttal szemben, de a világ többi része rájött, hogy éppen azért kell modernizálódni, hogy ellen tudjanak állni a nyugatról érkező ideológiai térhódításnak – mondta a miniszterelnök.

Ezt követően a nyugat energiaügyi és gazdasági visszaszorulásáról beszélt Oroszországhoz és Ázsiához képest évtizedes távlatokban. A nyugat Orbán Viktor szerint „elveszíti az anyagcsatát”.

Abból kell kiindulnunk, hogy a világ energiahordozóinak és erőforrásainak nagy része a nyugati civilizáción kívül esik. Ezek a kőkemény tények 

– fogalmazott.

Európa helyzete duplán nehéz, mert az Egyesült Államoknak olyan stratégiája van, amilyen – vélekedett a miniszterelnök. 2013-ban meghirdettek egy új amerikai biztonságpolitikai doktrínát, amely – mint idézte – erősebb pozíciót jelent a nemzetközi biztonság terén célkitűzéseink követésében és megvalósításában”, vagyis a kormányfő szerint az amerikaiak nem rejtik véka alá az energia fegyverként való alkalmazását, mégis másokat vádolnak ezzel. Az amerikaiak képesek érvényt szerezni az akaratuknak, mert nem függenek mástól, hiszen ők uralják a SWIFT-rendszert, így rá tudják kényszeríteni a szövetségeseikre az akaratukat Orbán Viktor szerint. Nem lepné meg a kormányfőt, ha hamarosan az atomenergiát is bevonnák ebbe a körbe.

Fotó:Merész Márton

| Forrás:Népszava

Mi európaiak nem nagyon akartuk ezt az állapotot fenntartani, ezért ameddig lehetett, megpróbálták megvédeni a német-orosz energiarendszert. A megújuló energiaforrásokra való átállás a kormányfő szerint nem működik, drága. Ráadásul ez magától nem megy, csak felső nyomásra, ezt a felső nyomást az EU fejti ki.

10:31

„Erdély román föld!” – megzavarták Orbán Viktor tusványosi beszédét

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

„Van, ami örök: Erdély román föld”. Ez szerepelt román nyelven azon a molinón, amelyet Orbán Viktor előtt feszítettek ki az előadás elején.

A molinó kifeszítését a közönségben hatalmas füttyszó és pfújolás kísérte, ez volt az, ami az előadás elején néhány pillanatra elnyomta a miniszterelnök hangját. A feliratot eserryőkkel fedték el Orbán Viktor szeme elől. 

10:25

Megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak

Szerzők
P. L.
Megosztás

Nagyot fordult a világ mióta legutóbb találkoztunk, 2019-ben egy rendkívül optimista és bizakodó tábornak lehettünk a résztvevői, azonban az az évtized, amely most megnyílt előttünk, jól láthatóan a veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz.

A koronavírus-járvány, a háború és a hidegháborús feszültség fényében arról beszélt, ezek olyan fejlemények, amiről 2019-ben nem tett említést, megállapította, hogy az előrelátó képességeknek komoly korlátai vannak. Megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak – mondta.

Ami leginkább szemet szúr ha figyeled a világot az az, hogy az adatok tükrében a világ egyre jobban áll, miközben mi ennek az ellenkezőjét érezzük. Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a gyermekhalandóság, a szegénység, a heti munkaórák száma, ugyanakkor a szabadidő növekedett. Az általános hangulat mégis az, hogy a világ egyre rosszabb hely, világvége-hangulat van. A kérdés, hogy lehetséges-e, hogy emberek milliói egyszerűen félreértik, hogy mi történik velük?

10:23

Feltűnik egy román feliratú molinó

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

A hangoskodás oka, hogy két ember feltart egy román feliratú molinót. Néhányan köréjük gyűlnek, esernyő mögé rejtik a feliratot. A két embert kivezetik.

10:19

„Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, van ami örök”

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk. Az kétharmad-egyharmad, van ami örök – nyit a miniszterelnök, miután elárulja, Németh Zsolt gyakorlatilag arra kérte, a felére vágja meg a beszédét.

Csak olyan udvariasan, mint a budapesti hidakon a rendőrök a narkósokkal – kommentálja a minszterelnök azt, hogy a beszédét hangoskodás zavarja meg. 

10:13

Csak az övéi megmaradása

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

Tőkés László a 70. születésnapja alkalmából emlékkötet kap. Orán Viktor is írt bele méltatást, Németh Zsolt idéz is belőle, miközben a de a miniszterelnök egy pillanatig úgy néz a könyvre, mintha azt sem tudná, miről van szó. „Csak azt az igazságot fogadja el, amely az övéi megmaradását szolgálja” – hangzik egy részlet a méltatásból.

10:10

Először Tőkés László jön migránsokkal és a Hunyadiak korával

Szerzők
Á. Z.
Megosztás

Orbán Viktor az ismert szárnysegédei, Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével, és Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke társaságában jelenik meg a színpadon.

A maga beszédében Tőkés László tesz egy megjegyzést, miszerint „székely népünkre” már nem hárul a határőrizet feladata „Nagy-Románia” kellős közepén, de hivatása és felelőssége a közösség nyelvi határainak védelme. Kissé késve, de gratulál a Fidesz április 3-i választási győzelméhez, és megállapítja azt is, hogy „a balkáni útvonalon áramló migránsok inváziója a Hunyadiak korát és a nándorfehérvári csata emlékét” idézi fel. – Magyarország 4-500 év után is egymagában látszik felvenni a harcot a veszendőbe menő Európa védelmében – fűzi hozzá.

Tőkés László Orbán Viktort a romániai magyar autonómiatörekvések „eddigieknél is hatékonyabb” támogatására kéri fel. – Hajra, Erdély, hajrá, Székelyföld. Éljen a magyar-román barátság! – búcsúzik.

2022. július 23., szombat, 10:15

A Tusványos becenéven ismert rendezvénysorozat a fideszes elit egyik kedvenc nyári felvonulási terepe, Orbán Viktor pedig programadónak szánja ezeket a beszédeit, amelyek közül 2014-esnek sikerült igazán, a miniszterelnök ekkor dobta be ugyanis a köztudatba a messzire visszhangzó illiberalizmus kifejezést. Ekkor azt fejtegette, hogy folyik a verseny annak a közösségszervezési módnak – a kitalálásáért, amely egy országot a legversenyképesebbé tud tenni. Sztárnak nevezett olyan országokat – Szingapúr, India, Törökország, Oroszország – amelyek próbáljuk megtalálni a nyugati világétól független közösségszervezési módot, amely évtizedes távlatban versenyképessé tesz. Kijelentette, hogy „egy demokrácia nem szükségképpen liberális”, a Nyugat hanyatlására adott válasz pedig a munkaalapú társadalom, amely „nem feltétlenül” liberális. 

Kórusban szidták az EU-t Tusványoson

A brüsszeli mainstream üldözi a keresztényeket, az uniós vezetőket nem érdekli a nép véleménye – ilyen durva állítások…

Az első pódiumbeszélgetést még 1990-ben tartották az eredeti helyszínen, a Tusnádfürdőhöz közeli

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |