| Mobile | RSS

„Putyin képessége, hogy új partnereket találjon, látszólag jobb, mint a mi szövetségkötési képességünk”

hirado.hu2022.07.24. 06:05

Főoldal / Külföld

„A nyugati szankciórendszer nagy félreértése egy gyerekes elképzelés: ha a homokozóban elveszem a másik lapátját, akkor nem lesz mivel játszania” – írja a Focus német lapban megjelent véleménycikkében Gabor Steingart.

Csakhogy, teszi hozzá Steingart, az igazság nem ez, hanem az, hogy ez a másik azonnal új barátokat és partnereket keres, és hamarosan lesz egy új lapátja, csakhogy máshonnan. Ahogy fogalmaz, „a szankcióink megterhelték, de nem végeztek vele. Az élete folytatódik, csak épp a szomszédos homokozóban”.

„Putyin egyszerre lenyűgöző és ijesztő”

A cikk szerzője hangsúlyozza, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan rugalmasságot mutat az ellátási láncok átütemezésében és az új szövetségek kialakításában, amely egyszerre lenyűgöző és ijesztő. „Az ukrajnai háború kezdete óta először hagyta el a volt szovjet szektort” – teszi hozzá. Putyin és Erdogan török elnök kedden utazott Teheránba, hogy iráni kollégájukkal, Ebrahim Raíszivel más témák mellett megvitassák az ukrajnai gabona exportjához felhasználható biztonságos tengeri folyosók kérdését, a világméretű élelmiszerválság elkerülése érdekében. A találkozó fő témái az ukrajnai háború és a szíriai konfliktus voltak.

Ez volt Putyin második személyes találkozója a NATO-tagállam Törökország államfőjével Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta. Steingart a Focusban megegyzi,

„Putyin képessége, hogy új partnereket találjon, látszólag jobb, mint a mi szövetségkötési képességünk. A háború fájdalmat okozott nekünk. Háborús elnökként jól érzi magát. Ezt kimondani nem szép, de igaz”.

Német zöldek: atomerőmű nem, széntüzelésű erőmű, LNG-gáz igen – „ennyire összetett most a világ”

Annalena Baerbock zöldpárti német külügyminiszter Gordon Repinski főszerkesztő-helyettes vendége volt a Pioneer One műsorában, és a politikai lehetőségek határain belül a jó kedélyű beszélgetésben Putyinnal kapcsolatosan úgy fogalmazott, „az ukrajnai háború vége jelenleg nem látszik, különösen nem diplomáciai úton. Oroszország jelenleg nem akar megoldást találni. És hogy a helyzet valamikor változik-e, azt senki sem tudja megmondani a világon, kivéve magát az orosz elnököt”.

A Németországban kialakult krízis kapcsán Baerbock egyértelműen ellenezte a még üzemben lévő három német atomerőmű leállítását, szerinte csak ezekkel biztosított az ország téli energiaellátása. Úgy fogalmazott,

„nem villamosenergia-problémánk van, hanem gázproblémánk”.

A szintén a Zöldek által delegált német szövetségi gazdasági miniszter, Robert Habeck június végén jelentette be, hogy életbe lép a földgázellátási válsághelyzet második fokozata, amely azt jelenti, hogy ebben a riasztási szakaszban már fennáll a gázellátással kapcsolatos probléma, de a piac még képes kezelni. A kínálat a megnövekedett kereslet vagy az alacsonyabb kínálat miatt nagymértékben stabilizálódik, a szállítók azonban a többletköltségeiket közvetlenül a vevőre háríthatják át. Nem egyértelmű, milyen mértékű lehet az áremelkedés.

A klímaválságot illetően, legalábbis eddig, semmilyen kompromisszumra nem hajlandó zöldpárti Baerbock azt is hozzátette, hogy „egyelőre nem lehet megkerülni a széntüzelésű erőműveket és az LNG-terminálokat. Nem gondoltam, hogy újra szükségünk lesz széntüzelésű erőművekre. Ennyire összetett most a világ”.

Mégiscsak van kompromisszumkészség – ezek szerint

fecsego.eu/híradó.hu

Leave a Reply 95 megnézve, 2 alkalommal mai nap |