| Mobile | RSS

Csehország-Szlovákia-kormány-hadsereg A cseh légierő legalább 2023 végéig védeni fogja Szlovákia légterét



Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, 2022., július 27., szerda (MTI) – A cseh hadsereg légiereje szeptembertől legalább 2023 végéig segítséget nyújt Szlovákiának légtere védelméhez. A cseh hadsereg Gripen vadászgépeinek bevetését Szlovákiában a kormány jóváhagyta – közölte szerdán a cseh védelmi minisztérium.

    Szlovákia légterének védelmét Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter júniusban kérte Csehországtól, és hasonló kérést intézett a lengyel kormányhoz is. Petr Fiala cseh miniszterelnök már korábban jelezte, hogy kormánya pozitív választ ad Pozsony kérésre, és Varsó is közölte, kész a segítségnyújtásra.
    A szlovák miniszter korábbi nyilatkozata szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös projektjéről van szó.
    “Nagyon hálás vagyok azért, hogy a csehek és a lengyelek hajlandóak felelősséget vállalni légterünk védelméért” – jelentette ki Jaroslav Nad.
    A szlovák légtér védelmének részleteit a közeljövőben közös nyilatkozatban rögzíti és pontosítja a három ország – jegyezte meg a cseh védelmi tárca.
    Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépek használatát hadseregében. Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket a hozzáférhető információk szerint csak két év múlva kapja meg Szlovákia.  
    Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F-16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint Pozsonynak az első gépeket már idén meg kellett volna kapnia, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak.


fdcsego.eu/MTI

Leave a Reply 153 megnézve, 1 alkalommal mai nap |