| Mobile | RSS

„Maguknak most egy fasiszta vezetőjük van”

Tüntetők fogadták a szerintük náci magyar miniszterelnököt az osztrák fővárosban. A kormányfő annyival elintézte tusványosi beszédét, hogy néha „félreérthetően” fogalmaz.

Szerző
Batka Zoltán

Publikálva:2022.07.28. 19:30

TweetKÜLDÉS LEVÉLBENLINK MÁSOLÁSA

„Maguknak most egy fasiszta vezetőjük van”
Fotó:Huszár Dávid| Forrás:Népszava

„Bécsben már volt ilyen beszéd” – fogalmazott az egyik járókelő hölgy csütörtökön az osztrák fővárosban, amikor a magyar kormányfő látogatásának idején kérdeztük Orbán Viktor nagy vihart kavart tusványosi beszédéről. (Orbán Viktor ebben a többi között a népek keveredéséről, „kevert fajokról” és a „fajkeveredés” elutasításáról értekezett, ezt azóta többen élesen bírálták). A hölgy a bő 80 évvel ezelőtti időkre tett megjegyzése után úgy fogalmazott: szégyenletes, hogy valaki ma az EU-ban ilyen nyílt náci beszédet megengedett magának.

Bécsben az utca embere, legalábbis az általunk megkérdezettek, tökéletesen tisztában voltak a Romániában elmondott magyar kormányfői szónoklattal. Az állami média is beszámolt Orbán megnyilvánulásáról, ám mint többen is elmondták, a Facebookon iszonyú sebességgel osztották az eleve fasisztoid megnyilvánulásairól ismert magyar miniszterelnök legújabb, minden eddiginél radikálisabb beszédét. Elpárolgott a kimért osztrák hűvösség a kancellária melletti sajtócenter egyik dolgozójából is. HIRDETÉS

„Maguknak most egy fasiszta vezetőjük van” – fogalmazott tömören.

Orbán Viktort és kíséretét több tucatnyi szélsőjobb-ellenes tüntető fogadta Bécsben, amikor a magyar küldöttség megérkezett Karl Nehammer osztrák kancellárhoz. A tüntetők közül többen az Omas Gegen Rechts (nagyik a jobboldal ellen) nevű szervezet tábláját emelték a magasba. Az Orbánt fogadó füttyszó csak a magyar és az osztrák himnusz alatt hallgatott el, ám a tömeg végig hangosan pfujolta a piros szőnyeghez érkező miniszterelnököt. Kíséretének tagjai, így Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Orbán Balázs oldalt érkeztek a bejárathoz, nem a piros szőnyegen mentek, mint a miniszterelnök.

Bő egy órát tárgyalt egymással az osztrák kancellár és a magyar kormányfő, az ezt követő sajtótájékoztató viszont még magyar mércével mérve is „kontrollált volt”, azaz kizárólag az osztrák közmédia és a magyar állami média tehetett fel egy-egy kérdést a két vezetőnek. Az egyik kancelláriai háttérszervező szerint ilyen elő szokott fordulni más esetben is, jellemzően akkor, amikor a delegációnak nagyon szoros az időbeosztása, igaz, azt nem árulta el, hogy ebben az esetben is ez volt-e az ok. Csak annyit tudtunk meg, hogy a magyar fél választotta meg magának, hogy az állami média tehessen fel nekik kérdést.

Fotó:Huszár Dávid

| Forrás:Népszava

Az érezhetően feszült hangulatú sajtótájékoztatóján Karl Nehammer már az elején leszögezte, hogy Ausztriában mélyen elítélnek minden faji, rasszista megnyilvánulást, illetve ennek minden formáját. Mint elmondta, ezt értésére adta a magyar félnek. Ezt követően az osztrák kancellár inkább dicsérte a magyar tárgyaló felet, így a két országnak az energiapolitikában és a menekültkérdésben lévő érdekazonosságára helyezte a hangsúlyt és többször is jó szomszédnak nevezte Magyarországot. Később Orbán az osztrák média kérdésére kitért az általa csak „intellektuális kérdésként” aposztrofált tusványosi beszédére. Annyit elismert, hogy „félreérthetőek” voltak a szavai és arra kérte az osztrák kancellárt, hogy máskor is figyelmeztesse, ha valami félreérthetőt mondott. Továbbá hozzátette: szerinte a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”. Ezen túlmenően hosszan ecsetelte, hogy Magyarország mennyire eltökélt a fasizmus és a rasszizmus elleni küzdelemben és milyen kiemelkedő sikereket ért el Magyarország ebben a harcban.

Orbán Viktor: Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok – Percről percre a bécsi sajtótájékoztatóról

Az osztrák kancellár megmondta Orbán Viktornak, hogy…

Mivel kérdéseket nem tehettünk fel, így a miniszterelnöknek nem kellett részletesen indokolni, mégis hogy értette a „fajok keveredéséről” többször megismételt gondolatmenetét, vagy azt, hogy még a nándorfehérvári csatát is ilyen, faji háborúnak állította be.

A tüntetők egy része kitartott a tárgyalás és a sajtótájékoztató végéig. A kijáratnál egy görög származású osztrák fiatal, Andry egy hatalmas transzparenssel állt, ami a bucsai vérengzés képeit ábrázolta, mint mondta, a magyar miniszterelnöknek szeretné ezeket megmutatni. A fiatalember német nyelvű szórólapot osztogatott, benne részletesen ismertették Orbán fajvédő tusnádfürdői beszédét. A szórólapon Orbánt orosz zászlóval a kezében, Vlagyimir Putyin legfőbb szövetségeseként ábrázolták.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |