| Mobile | RSS

Elkészült az EBESZ végleges jelentése az április 3-i választásról

A beszámolóban lesznek ajánlások is, illetve értékelés a 2018-as választások után született javaslatok végrehajtásáról.

Szerző
Halmai Katalin (Brüsszel)

Publikálva:2022.07.29. 07:00

Elkészült az EBESZ végleges jelentése az április 3-i választásról
Fotó:Erdős Dénes| Forrás:Népszava

Ma publikálja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) az április 3-i magyarországi parlamenti választásokról és népszavazásról készült végleges jelentését – értesült a Népszava. A beszámolóban lesznek ajánlások is, illetve értékelés a 2018-as választások után született javaslatok végrehajtásáról.

Az EBESZ/ODIHR idén teljes körű választási megfigyelési küldöttséget menesztett Magyarországra, vagyis több mint 200 főt küldött a választások és a népszavazás általános körülményeinek és a szavazás lebonyolításának a vizsgálatára.

EBESZ: kulcsfontosságú dolgokban nem érvényesültek a nemzetközi normák

Egy nappal a voksolás után a misszió előzetes megállapításokat és következtetéseket tett közzé, amelyek szerint “a választások és a népszavazás lebonyolítása szakszerű és jól szervezett volt, de az egyenlő esélyek hiánya árnyékolta be”. Ennek jegyében szóvá tette, hogy

átláthatatlan volt a kampányfinanszírozás, az elfogult és kiegyensúlyozatlan híradások és a kihívók közötti viták elmaradása jelentősen korlátozta a választókat abban, hogy tájékozott döntést hozzanak.

A küldöttség bírált számos kulcsfontosságú jogszabályi rendelkezést, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi standardoknak.

A varsói székhelyű hivatal a négy évvel ezelőtti parlamenti választások után 26 ajánlást tett a magyarországi hatóságoknak, hogy a voksolás lebonyolítását összhangba hozzák a nemzetközi vállalásaikkal és kötelezettségeikkel. Közülük kilencet kiemeltnek fontosságúnak ítélt, ilyen volt például, hogy nyilvános egyeztetéssel válasszák ki a Nemzeti Választási Bizottság jelöltjeit, hogy azonos feltételeket biztosítsanak minden külföldön élő állampolgár számára a szavazáskor, hogy válasszák szét a kormányzat és a pártok által folytatott kampánytevékenységet és teremtsék meg a közszolgálati műsorszolgáltató tényleges függetlenségének a biztosítékait.

Túl sok volt az EBESZ, az Orbán-kormány elkezdett Fidesz-barát ellenőrökkel trükközni

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |