< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Közélet, Kultúra / Blog article: Hatalmas eső jöhet szombaton: mutatjuk, várható-e csapadék keleten is

| Mobile | RSS

Hatalmas eső jöhet szombaton: mutatjuk, várható-e csapadék keleten is

AGRARSZEKTOR.HU2022. július 28., csütörtök 8:30

Péntek este az eddigieknél erősebb hidegfront éri el az országot, amelynek hatására országszerte lehűl a levegő és többfelé csapadék is várható, ráadásul most jó eséllyel a keleti, délkeleti tájak is kapnak majd az esőből. A hidegfront a jövő hét első felében “még érzékelteti magát”, de a hét második felétől ismét erősödik a felmelegedés, és országszerte 30 fok felett alakulnak a csúcsértékek – hangzott el az Országos Meteorológiai Szolgálat videójában. ▾hirdetés

A meteorológiai szolgálat YouTube-csatornáján közzétett videóban kifejtette: csütörtökön még országszerte sok lesz a napsütés. Legfeljebb ország északnyugati területein, illetve az Északi-középhegységben fordulhat elő zápor, esetleg zivatar, de jelentős csapadék nem várható. A minimumok 12 és 21, a maximumok 30 és 36 fok között alakulnak.

Pénteken is hasonló idő várható 31-37 fokos csúcsértékekkel. Ekkor viszont már az országtól nyugatra ciklon kezd “kimélyülni”, és ennek frontja péntek este megközelíti a Kárpát-medencét is. A front hatására többfelé várható zápor, zivatar. Továbbá a szél is megerősödik és országszerte visszaesik a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint szombaton 24 és 34, vasárnap már 22 és 28 fok közötti csúcsértékek várhatók.

Az Időkép tájékoztatása szerint szombat a záporok, zivatarok már könnyen rendszerbe szerveződhetnek, és egész országot átszelő zivatarláncok is kialakulhatnak, melyekből több hullám is jöhet. Az intenzívebb zivatargócokat kísérő felhőszakadásokból rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is lehullhat. Emellé viharos széllökések és jégeső is társulhat. A záporok, zivatarok ezúttal a csapadékból hosszú ideje szinte teljesen kimaradó keleti, délkeleti tájakra is jó eséllyel el fognak jutni. Ha nem is mindenhol, de több helyen hullhat le ezeken a tájakon is jelentősebbnek mondható csapadékmennyiség.

Címlapkép: Getty Images

fecsego.eu/agrárszektor

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |