| Mobile | RSS

“Közvetett adóemelésről beszélhetünk” – a közgazdász ízekre szedte Orbánék tegnapi bejelentését

július 31, 2022 Jabronka Richárd

Kép forrása: MTI

Zsiday Viktor közgazdász a blogján elemezte a kormány tegnap bejelentett intézkedésének várható hatásait: szerinte az új lépés “meglehetősen értelmetlennek, és a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalannak tűnik”. A közgazdász szerint

a szombaton bejelentett üzemanyagár-szabályozás nem fogja érdemben csökkenteni a fogyasztást, viszont tovább rombolhatja az üzleti bizalmat.

Emlékeztetett, hogy a 480 forintos ársapkát bevezetésekor sokan kritizálták, többek között azért, mert a magas üzemanyagárak fogyasztáscsökkentő hatása nem érvényesülhetett, így nem tudott javulni a folyó fizetési mérleg sem. Ráadásul, mivel nem csökkentette a fogyasztást, ez is nyomást gyakorolt a forintárfolyamra (a devizakeresleten keresztül), ami miatt kamatot kellett emelni, ami pedig lassítja a növekedést és növeli az inflációt. Emellett az árrögzítés miatt nem éri meg üzemanyagot behozni, ami ellátási nehézségeket eredményez – írta.

Ehhez képest az új szabályozás szintén nem fogja érdemben csökkenteni a fogyasztást Zsiday szerint, mivel a céges autókat jellemzően továbbra is haszálni fogják – például a területi képviselők -, és miután senki sem tudhatja, hogy holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják, a kiszámíthatóság alacsony marad, ami rombolja az üzleti bizalmat. Zsiday szerint a szabályozás után továbbra sem éri meg behozni Magyarországra feldolgozott termékeket.

Az intézkedés valós hatása mindössze annyi Zsiday szerint hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok továbbhárítanak, tehát inflációt generál, miközben megemeli a MOL profitját, amit a különadó emelésével el is vesz a kormány.

Mindezek hatására továbbra is lehet üzemanyaghiány a közgazdász szerint, ahogy az infláció is tovább emelkedhet. Egyedül a kormány járhat jól, mivel emelkednek a bevételei.

Tehát Zsiday szerint egy közvetett adóemelésről beszélhetünk, amit a vállalkozások fizetnek.

A szakember szerint emiatt az árszabályozást azonnal, teljesen el kellene törölni, a rászorulókat pedig közvetlenül kellene támogatni.

fecsego.eu/ellenszél

Leave a Reply 182 megnézve, 1 alkalommal mai nap |