| Mobile | RSS

Izzik a Balkán: Barikádokat emeltek a koszovói szerbek, szólnak a légvédelmi szirénák (Videó) – Frissítés: Az ukránok meg akarják “védeni” Koszovó


Barikádot emeltek a Koszovóban élő szerbek a Priština-Raška országúton Rudare településnél. A néhány tucat ember valamivel tizennyolc óra után zárta le az utat, így tiltakozva a prištinai vezetés azon döntése ellen, hogy éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó határozatot.

A barikádnál a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai is megjelentek, majd pedig a környező települések felé vonultak el. A szerbiai közmédia értesülései szerint a helyi szerb lakosság Zubin Potoknál is elzárta az utat. Mindeközben Kosovska Mitrovica északi részén délután fél hat körül megszólaltak a légvédelmi szirénák. A helyszíni jelentések szerint a szirénák akkor szólaltak meg, amikor az emberek elkezdtek gyülekezni, hogy Rudare településhez menjenek tüntetni – írja a PannonRTV.

A helyzet gyorsan eszkalálódott, Koszovó északi, szerbek lakta területein megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az emberek barikádokat építenek – írja a Vecernje Novostyi honlapja. Legmagasabb készültségbe helyezték a szerb hadsereget. A hírre az ukrán vezetés is reagált, akik már többször bírálták Szerbiát Oroszországhoz fűződő viszonya miatt: Olekszij Valerijovics Honcsaruk, ukrán politikus Twitter-oldalán jelentette be, hogy Ukrajna “kész megvédeni Koszovót”.

Ha Szerbia megtámadja Koszovót, meg kell védenünk a koszovóiakat. Ukrajna kész arra hogy katonáit bevesse a térségben. Szerbia agresszív háborút akar indítani. Pontosan Putyin módszereit követve. Mint mondtam Szerbia Putyin trójai falova Európában. A háború a világ minden részén borzalmas

– írta bejegyzésében a politikus. Azt nem tudni, hogy miből gondolja, hogy Ukrajna jelenleg képes arra, hogy a világ bármely pontján katonai akciót hajtson végre, annyi azonban tény, hogy Koszovó területén jelenleg negyven ukrán békefenntartó tartózkodik.

Meg nem erősített hírek szerint a spanyol miniszterelnök elhagyta Belgrádot. Pedro Sanchez hivatalos látogatása hétfőn ért volna végett. Aleksandar Vučić békére szólította fel a feleket:

Annyit tudok mondani, hogy békét fogunk kérni. Ha megpróbálják üldözni a szerbeket, gúnyolni a szerbeket, megölni a szerbeket, Szerbia győzni fog

– fogalmazott a szerb vezető.

Az orosz külügyminisztérium felszólítja Pristinát és az Egyesült Államokat, valamint a mögötte álló Európai Uniót, hogy hagyják abba a provokációkat és tartsák tiszteletben a koszovói szerbek jogait – közölte Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Felszólítjuk Pristinát és az Egyesült Államokat és a mögötte álló EU-t, hogy hagyják abba a provokációkat, és tartsák tiszteletben a koszovói szerbek jogait

– mondta a diplomata az orosz külügyminisztérium Telegram csatornáján közzétett hivatalos kommentárjában. Hangsúlyozta, hogy a koszovói események alakulása az Európai Unió közvetítői küldetésének kudarcáról tanúskodik. Zaharova szerint “ez is egy példa arra, hogy milyen helyet készítettek elő Belgrádnak az Európai Unióban, de facto felajánlva neki, hogy beletörődik honfitársai jogainak hiányába”. Az orosz külügyminisztérium képviselője megjegyezte , hogy a diszkriminatív “szabályokat” bevezetni szándékozó pristinai “hatóságok” szándékosan súlyosbítanak, hogy hatalmi forgatókönyvet indítsanak el.

A pristinai „hatóságok” döntése, miszerint augusztus 1-jén megkezdik az indokolatlan diszkriminatív „szabályok” alkalmazását a helyi szerbek személyi okmányainak és regisztrációs számának kényszerű pótlására, újabb lépés a szerb lakosság Koszovóból való kiűzése felé. a koszovói szerb intézmények kizárása onnan, amelyek biztosítják a szerbiai lakosok jogainak védelmét az Albin Kurti “miniszterelnök” által vezetett pristinai radikálisok önkényétől

– mondta Zaharova kommentárjában. Hozzátette: “a koszovóiak vezetői tudják, hogy a szerbek nem maradnak közömbösek, ha a szabadságjogaikat közvetlenül megtámadják, és szándékosan eszkalálnak egy katonai forgatókönyv elindítása érdekében”. Zakharova megjegyezte, hogy “Belgrád is élen jár a támadásban, amelyet a Nyugat ráadásul koszovói albánok kezével akar semlegesíteni”.

Forrás: PannonRTV, Twitter, IntelSlava; Fotó: Twitter

fecsego.eu/PestiSrácok

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |