| Mobile | RSS

Tűzijáték: a titkolózás és a milliárdok biztosak

BELFÖLDTŰZIJÁTÉK

Bár hétfő óta operatív törzse is van a Szent István napi programsorozatnak, továbbra sem tudni, mibe kerülnek majd az ünnepségek a hiányt hiányra halmozó állami költségvetésnek. Az aHang civil szervezet szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökségnek adja át a pazarló tűzijáték megtartása ellen gyűjtött csaknem 200 ezer aláírást.

Szerző
Harsányi György

Publikálva:2022.08.02. 19:26

Tűzijáték: a titkolózás és a milliárdok biztosak
Fotó:Merész Márton| Forrás:Népszava

A guruló metálturul által fémjelzett tavalyi Andrássy úti felvonulás rendezője, a TulipánTündér produkciós iroda vezetője egy hónapja azt mondta a Népszavának, hogy még nem szerződtek a cégükkel, de „zajlik egy egyeztető folyamat”. Lapunk újabb érdeklődésére, hogy milyen feladatra szerződtek és mennyiért, a kft. tulajdonosa, Illés Gabriella kedden csak annyit bökött ki: kérdéseinket átadta a sajtóosztályuknak – s már le is tette a telefont.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amelynek tulajdonosi felügyeletét a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda látja el, s amely az Antenna Hungária Zrt.-vel végezteti a Szent István Nap lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, az Átlátszóval annyit közölt korábban, hogy az egész rendezvénysorozatra tavaly 11,78 milliárd forintot költöttek.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára hétfőn, a rendezvény biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs első ülésén – vélhetően az aHang aláírásgyűjtése kapcsán – arról beszélt, hogy politikai hangulatkeltés zajlik a tűzijáték ellen, amelyet tavaly is megpróbáltak ellehetetleníteni. A tűzijáték esetében már a beszerzések is megtörténtek, s ebben a pillanatban drágább lenne lemondani, mint megtartani – fogalmazott, hozzátéve, hogy a költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak. Ez utóbbi tételekre azonban nem tért ki, ahogy hivatala sem reagált keddi kérdéseinkre.

Az MTÜ még július közepén elárulta, hogy a tűzijáték kellékeit bruttó 1,65 milliárd forintért szerezte be, s ez megegyezik a tavalyi árral. Se az ügynökség, se az államtitkár hivatala nem tesz említést ugyanakkor arról, hogy két éve, 2020-ban, a koronavírus-világjárvány első hulláma idején volt már példa az augusztus 20-i rendezvények, köztük a tűzijáték lemondására, mégpedig a védekezésért felelős operatív törzs ajánlására. A HVG utóbb, 2020 novemberében tudta meg, hogy egy nem nyilvános kormányhatározat alapján a szerződések teljesítésének határidejét egy évvel eltolták, az ellenértéküket pedig előlegként kifizették a rendezésben főszerepet játszó Antenna Hungáriának.

Az elmúlt hetekben egyre több vidéki városban – Siófokon, Pécsen, Szegeden, Miskolcon, Sümegen, Erdőkertesen, de még a fideszes vezetésű Székesfehérváron is – úgy döntöttek, hogy nem tartják meg a helyi tűzijátékot, s az árát helyette inkább szociális célokra fordítják.

fecsego.eu/népszava

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |