| Mobile | RSS

Az uniós országok fele bajban van, Moszkva nem szállít gázt

OLKT.net

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2022 júl 30.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelenti a testület döntéseit az ukrán, moldovai és georgiai uniós tagjelöltségéről Brüsszelben 2022. június 17-én./Kép. AFP

Megosztás

Oroszország részben vagy teljesen leállította a gázszállításokat a 27 országot tömörítő Európai Unió 12 tagállamába – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

Diario de Noticias portugál napilapnak adott interjújában Ursula von der Leyen elmondta, hogy „fel kell készülnünk az orosz gázszállítások további csökkentésére vagy akár teljes leállítására”.

A Bizottság vezetője szerint a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó veszélyhelyzeti terv segítene feltölteni az európai tárolókat a tél előtt.

Az EU most megbízhatóbb energiapartnerek felé fordul. Már most is rekordmennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) áll rendelkezésünkre az Egyesült Államokból. És egyre több gázt kapunk Norvégiából, az Öböl-menti országok, Algériából és a Kaszpi-tenger térségéből. Egyre több ország fokozza termelését. És ennek megvannak az eredményei is

– mondja von der Leyen.

A tagállamok kollektív kötelezettségvállalást tettek a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére – emlékeztetett az EB vezetője. Hozzátette: ezzel a csökkentéssel biztonságban tölthetjük a telet.

Nagyon fontos, hogy mindenki megértse, hogy egy, az EU egyetlen országában bekövetkező sokk katasztrofális következményekkel járna egész gazdaságunkra nézve

– fogalmazott von der Leyen.

Korábban az Index azt is megírta, hogy újabb uniós ország nem kap földgázt az orosz Gazprom vállalattól. Közölték, hogy leállították a szállításokat Lettországba.

A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni.

Európai BizottságEurópai Unióolkt.netOroszországVlagyimír Putyin

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 119 megnézve, 2 alkalommal mai nap |