| Mobile | RSS

Napi hányinger: megjelent a pedofília és a családon belüli szex a világ legnépszerűbb videójátékában


A videójáték-történelem leggusztustalanabb trükkjét vetette be az Electronic Arts (EA), akik a világ egyik legnépszerűbb életszimulátorába, a Sims 4-be egy, a napokban megjelent frissítésen keresztül becsempészték a pedofíliát és a családon belüli szexualitást. A cég bejelentette: ezek az „újdonságok” csak egy programozási hiba miatt kerültek a játékba, és már dolgoznak is a hiba kijavításán. Nem gondolom, hogy szoftverfejlesztőnek kell lenni ahhoz, hogy az ember rájöjjön, hogy a magyarázat egy hazugság, ahogy nem kell jogásznak, vagy bírónak lenni ahhoz, hogy tudjuk: azonnal le kellett volna szedni a játékot az internetről, legalábbis, amíg a „véletlen hibát” ki nem javítják. Vagy ez csak egy újabb kísérlet a határok feszegetésére?

Valószínűleg Ön is hallott már a Sims nevű játékról, amely érthetetlen módon az egyik legnépszerűbb időpocsékolás már évek óta a gyerekek, a fiatalok, a nők és a férfiak körében egyaránt. A játék lényege, hogy az ember készít egy karaktert, akit onnantól kezdve szinte minden téren irányít, tehát egy virtuális személy bőrébe bújva kell éldegélnünk az életünket. Lakást, házat kell vásárolni, elmenni dolgozni, edzeni, főzni, takarítani, fürdeni, WC-re menni, udvarolni, vásárolni, kerti partit tartani más játékosoknak… stb. Tehát ez egy életszimulátor. A játék rajongóihoz viszont most jogosan csatlakozhatnak a pedofilok és azok, akik a családon belül szeretnék élni a szerelmi életüket, hiszen egy új frissítésnek köszönhetően most mindkettőre lehetőség lett a játékban, sőt, a kettő kombinációja sem lehetetlen, tehát a karakterünk akár a saját gyerekével is randizgathat, hiszen haladóéknál mindennek csak a képzelet szabhat határt.

A Sims 4 egyik tervezője, @SimGuruNick a Twitteren azt monda a napokban:

Csak azt akartam mondani, hogy a „Szeretne randizni egy családtaggal” egy olyan dolog, amiről tudunk.

Még szerencse, hogy tudnak róla. Sőt, megnyugtató. A gyártók egyébként a következőképpen magyarázzák a hibát:

Minden Simnek számos életcélja van, amit szeretne elérni, és sok olyan dolog, amit el akar kerülni. Sajnos probléma lépett fel a megvalósítással, és a játék a családi kapcsolatra, családi állapotra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélkül generálja ezeket a vágyakat. Emiatt a frissítés telepítése után előfordulhat, hogy a Simed randevúzni akar a testvérével vagy a szüleivel. Furcsa módon ez még a boldog házasságban élő Simekkel is megtörténik.

Miért akar a heteroszexuális Simem összejönni a saját bátyjával?

– teszi fel a jogos kérdést Twitteren egy játékos, aki jól láthatóan szintén értetlenül áll az emberkísérlet előtt.

Micsoda véletlenek vannak. Vagy mégsem? Ami nem világos, hogy hogyan kerülhetett bele egy ilyen hiba a játékba, ami megjelenés előtt egymillió teszten megy keresztül? Illetve miért nem távolították el még a játékot az online boltokból és az internetről legalább addig, amíg nem orvosolják a problémát? Vagy az egész egy újabb libsi határfeszegetés lenne, amit kijavítanak majd, de talán mégsem, és végül örökre ott marad, aztán már olyan természetes lesz, hogy senki nem fog róla beszélni?

Meglepő és váratlan összefüggés: az EA egyébként szinte minden évben megnyeri az LGBTQ-barát cég különdíját és a vállalat minden évben kivezényli a dolgozóit a Pride-felvonulásokra is.

Ennek jegyében egyébként a játékban szabadon meg lehet választani a szexuális orientációt, a játék pedig ennek alapján fogja „meghatározni”, hogy kivel alakíthatunk ki romantikus kapcsolatot és kivel nem. Ezzel még alapvetően nem lenne probléma, hiszen akinek nem inge, nem vesz semmit magára. Az már nagyobb baj, hogy a cég az egyik fontos feladatának érzi, hogy a nemi identitást kiterjessze és változatosabb tegye, hiszen ha ez megtörténik, akkor már nem lesz szükség az iskolákban transzneműekkel érzékenyíteni, hiszen a gyerek a játék közben, a szülők tudta nélkül is „elsajátíthatja” a haladást. Senki nem garantálja azt sem, hogy a játékos nem találkozik a játékban transznemű NPC-vel (nem jászható, a játék által irányított karakter), tehát a gyanútlan gyerek nagy valószínűséggel előbb-utóbb úgyis belebotlik a provokációba.

NEM LEHET KIKAPCSOLNI AZ LGBTQ-OPCIÓT

Természetesen volt már rá példa, hogy aggódó szülők megkérdezték, hogy ki lehet-e kapcsolni a játékban bizonyos LGBTQ-jellegű opciókat, hogy a gyereküket nyugodt szívvel engedhessék a monitor elé. A kérdésre a cég a következő választ adta:

Nem. Próbálunk a játékosoknak lehetőséget adni arra, hogy bizonyos dolgokat ki-be kapcsolhassanak, de az LMBTQ-identitás a mindennapi élet szerves része, nem pedig egy beállítás, amit kedvünk szerint kapcsolgathatunk.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a Sims alapvetően egy jó játék, az volt legalábbis annak idején, de mint a szórakoztatóipar minden területére, ide is be kellett préselni egy csomó olyan felesleges dolgot, amitől a kikapcsolódás egy újabb stresszforrássá válik, hiszen még játék közben is a transzjogokkal és egyéb zavaros ügyekkel kell foglalkoznunk. Nem tudom, a kedves olvasó hogy van vele, de én ha kikapcsolódok, akkor szeretek tényleg lazítani, legyen szó egy jó filmről, vagy egy jó játékról, amibe nincsenek a haladás kedvéért olyan felesleges elemek beleerőltetve, amiknek semmi közük a történethez vagy a játék céljához.

Elkeserítő, hogy a játékipart sem kíméli az LMBTQ-lobbi, amivel lazán hazavágják még az egyik legkedveltebb számítógépes játékot is. Az pedig különösen hátborzongató, hogy ha a szülő nem figyel kellően árra, mivel tölti szabadidejét gyermeke “számítógépezek” címszó alatt, akkor az érzékenyítés minden formájával sikeresen megismertetik. (Hol van már a Super Mario-k kora…?) Nagy kérdés, hogy meddig lehet elmenni, amíg a felhasználók véglegesen azt mondják majd, „inkább olvasok egy könyvet”. Mondjuk az Anyegint!

fecsego.e/Pesti

Leave a Reply 49 megnézve, 3 alkalommal mai nap |