| Mobile | RSS

Rendkívüli hír: A kínai hadsereg harckészültségi őrjáratot tartott Tajvan közelében

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2022 aug 2.

Kínai katona a tajvani határon./Kép. AFP

A kínai hadsereg harckészültségi őrjáratot tartott Tajvan közelében, vízen és levegőben az amerikai–tajvani szövetkezés elleni lépésként – közölte a kínai hadsereg keleti hadtestparancsnoksága.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője./Kép. AFP

Harminc kínai repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi övezetét kedden.

Si Ji, a kínai hadtestparancsnokság szóvivője közölte, az Egyesült Államok az utóbbi időben több olyan lépést tett, amellyel bátorította a tajvani szakadár erőket.

Figyelmeztetett, hogy az ilyen lépések veszélybe sodorják a szigetet. Emellett azzal vádolta meg Washingtont, hogy mást mond, mint amit tesz.

Joe Biden amerikai elnök a múlt heti tokiói látogatásakor kijelentette, hogy Tajvan kínai megtámadása esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni.

Amerikai tisztségviselők később egyértelműsítették, az elnök ezzel nem arra utalt, hogy bármilyen változás történt volna Washington Tajvan-politikájában.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt csütörtökön ismertette az Egyesült Államok új Kína-politikáját, és megismételte, hogy az Egyesült Államok álláspontja Tajvannal kapcsolatban nem változott.

Miközben az amerikai felet törvény kötelezi arra, hogy szükség esetén megfelelő fegyverekkel lássa el a Kína által saját területének tekintett szigetet, Washington elkötelezett a „Kína-politika” mellett.

Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenné válását, de ellenzi a status quo egyoldalú megváltoztatását bármelyik fél részéről

– hangsúlyozta Blinken.

A kínai hadsereg arra nem tért ki, hogy pontosan mikor tartották az őrjáratot.

A tajvani védelmi miniszter viszont hétfőn közölte, harminc kínai repülőgép – köztük húsz vadászgép – megsértette Tajvan légvédelmi zónáját, emiatt készültségbe helyezték a tajvani légvédelmet – írja az MTI.

Hszi Csin-pingKína-Tajvan offenzívaolkt.netSi JiVang Ven-hogypin

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |