| Mobile | RSS

KonfliktusTajvan rakétákkal lőtt kínai drónokra

A “találkozó” egy vezető amerikai törvényhozó tajvani útját követő nagyszabású kínai hadgyakorlatok közepette történt.2022.08.04 07:47ma.hu

Tajvan hadserege jelzőrakétákat lőtt ki, hogy elhárítsa a kínai repülőgépeket a nyugati partjaitól távol eső szigetek közelében – állították tisztviselők, miközben Tajpej továbbra is magas készültségben van Peking nagyszabású légi és haditengerészeti gyakorlatának idején, Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatását követően.

Két kínai drónt észleltek a Kinmen-szigetek közelében szerdán késő este – közölte a Reuters hírügynökséggel Chang Zone-sung tajvani vezérőrnagy, hozzátéve, hogy azok párban közlekedtek, és kétszer léptek be a területre.

“Azonnal jelzőrakétákat lőttünk ki, hogy figyelmeztetést adjunk és elűzzük őket. Ezt követően visszafordultak. A mi lezárt területünkre jöttek, ezért elkergettük őket” – mondta. “Van egy szabványos működési eljárásunk. Reagálunk, ha bejönnek”.

A tábornok azt mondta, hogy a drónokat hírszerzési céllal küldték, ami tükrözte a múlt héten a Matsu szigetcsoport közelében végrehajtott másik átrepülést, amely a tajvani tisztviselők szerint a terület védelmének szondázására irányult.

A tajvani hadsereg által erősen megerősített Kinmens kevesebb mint 10 mérföldre keletre fekszik a szárazföldtől, és fontos szerepet játszott a korábbi konfliktusok során a kínai kommunista kormány és a Csang Kaj-sek vezette nacionalista erők között.

A szerdai drónincidens egy sor kínai hadgyakorlat közepette történt, amelyet Pelosi e heti tajvani látogatására válaszul indítottak. Peking provokatívnak és szuverenitásának megsértéseként ítélte el az utazást, Tajvant Kína-properium részének tekintve, míg a kínai állami média megjegyezte, hogy a gyakorlatok “közös blokádgyakorlatot”, valamint “tengeri támadási, szárazföldi és légi harci gyakorlatot” foglalnak magukban. Az erődemonstráció során Peking állítólag “fejlett fegyvereket” is bemutat, például hiperszonikus DF-17 rakétáit – írja a Global Times.

Leave a Reply 49 megnézve, 2 alkalommal mai nap |