| Mobile | RSS

Orbán Viktor: Októberben döntéskényszerbe kerül a kormány a rezsicsökkentésről

image 6483441 (13)
Bereznay István

BEREZNAY ISTVÁNKÖVETÉS

Borsi Gergely

BORSI GERGELY

Orbán Viktor interjút adott péntek reggel a Kossuth rádiónak. A kormányfő bejelentette: meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát, megsegítik az aszálykárosult gazdákat, kályha- és kazánprogramot indít a kormány, hogy ahol lehet, ezzel váltsák ki a gázfűtést.

Az interjú elején európai gázspórolási javaslatról Orbán Viktor azt mondta: „Először is a magyar ember úgy szokott gondolkodni, hogy ha baj van, akkor leginkább magára számíthat.” Hozzátette: ő örül neki, hogy Brüsszelben próbálnak megoldást találni, de mivel fontos kérdésről van szó, ezért 

ezt a magyaroknak maguknak kell megoldaniuk

– szögezte le.

Hozzátette azt is, hogy a háború kitörésekor a nyugati országok lefektették a stratégiájukat, amely négy pillérre alapult:

  • Arra, hogy a nyugati támogatással Ukrajna meg tudja állítani az oroszokat,
  • Az uniós szankciók destabilizálják az orosz vezetést, de „a helyzet nem így áll, pont fordítva”,
  • Hogy a szankciókat Európa képes lesz „az emberek meggyötrése nélkül kezelni”. De ehhez képest „felfordult a világ”, ez sem jött be,
  • És a negyedik pont az volt, hogy ha az Oroszország elleni egységgel el lehet érni a békét. „De a világ nem velünk van, már csak a Nyugat van együtt, nagy tömegei a világnak – Kína, India, az Arab világ, Afrika tekintélyes része – nem áll mellénk” – fogalmazott Orbán Viktor.

Tehát ez a stratégia „elgyengült, megbukott, újat kell kitalálni”, de ez késik, és helyette az unió csak a fogyasztás csökkentéséről beszél. Ez pedig már „a háborús gazdaság előszobája”, és ha Brüsszel nem változtat, akkor

októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítani.

– mondta a miniszterelnök.

Fegyverszállítás, tárgyalások, „einstandolt” gáz

Orbán Viktor ezután azt mondta, hogy a fegyverszállítással és a szankcióval nem lehet elérni a békét, szerinte ehhez a tárgyalásokat kellene újrakezdeni, ennek viszont még nem látják elejét.

Azután – a gázkérdésre visszakanyarodva – arról beszélt: felvetődik az, ha valamelyik uniós országban gázhiány lesz, akkor egymástól is „elvehetnek”. Ezt szokás „einstandnak” hívni, de ez „nem egy szép hagyomány” – tette hozzá, miközben leszögezte, hogy Magyarországnak lesz elég gáza, ugyanis ezt több nemzetközi szerződés révén is sikerült garantálni. 

A miniszterelnök szerint segíteni kell az embereknek, hogy lejöjjenek a gázfogyasztásról

„A mi problémánk nem az lesz, hogy nincsen gáz – hacsak el nem viszik a németek, de ezt egy másik dolog –, nekünk a bajunk igazából az ár, hogy az ár a többszörösére nőtt az utóbbi hónapokban – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök ezután hozzátette, hogy

segíteniük kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázfogyasztásról.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a kormány több lépést is tett az energiapolitika tekintetében, amellyel igyekeznek enyhíteni az energia-veszélyhelyzetet: Horváth László képviselőt miniszteri biztosként a Mátrai Erőmű leállított blokkjainak újraindításával bízták meg, Riz Gábor pedig hasonló tisztségben a barnakőszénbányák újranyitása tekintetében. Orbán Viktor ezután hozzátette: 

A tűzifa kivitelét azt betiltottuk, és az erdőgazdaságokat pedig köteleztük arra, hogy készítsenek terveket a tűzifakitermelés növelésére.

Palkovics László miniszter pedig a kályha- és kazánprogram indítására vonatkozóan kapott feladatot. Sok mindent csináltunk már, és ezek a munkálatok eredményt is hoznak majd ”   – mondta Orbán Viktor.

Lehetetlen tartani a gázárak miatt a rezsicsökkentést

Hozzátette azt is, hogy Magyarországon „okos rendszert építettek ki a rezsicsökkentéssel, amellyel a családok olcsóbban, fix áron kapták a gázt és az áramot. Ha magasabb volt az ár, akkor a családok által fizetett összeg és a tényleges ár közti különbséget a költségvetés kipótolta. 

EZ A KIPÓTOLANDÓ ÖSSZEG 2022 VÉGÉRE AZONBAN – A MOSTANI ÁRAK SZERINT – MÁR TÖBB MINT 2000 MILLIÁRD FORINT LENNE – MONDTA A MINISZTERELNÖK.

(Egy másik cikkünkben épp nemrég írtunk arról, hogy mennyire lesz drága az orosz gáz az ősztől).KAPCSOLÓDÓ

Rezsiemelés: nagyon drága lesz ősztől az orosz gáz

Rezsiemelés: nagyon drága lesz ősztől az orosz gáz

Ezért kényszerülhetett rá a kormány a rezsicsökkentés változtatására.

A magyar gazdaság pedig ezt a különbözetet már „képtelen kitermelni, egyszerűen nem fér bele, valamit itt csinálni kellett”, ezért hoztak döntést a rezsicsökkentésről ~ mondta Orbán Viktor, majd hangsúlyozta: az átlagfogyasztásig azonban mindenki olcsóbb árat fizet a gázért és az áramért.

Ennyit spórolnak a családok a rezsicsökkentés módosítása után is

Szeretném, ha tudnák a magyar családok, hogy az átlagfogyasztás szintjéig ők minden hónapban kapnak 181 ezer forintot

– mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy ekkora a különbség az átlagfogyasztáson belül a lakossági és a piaci ár közt.

Hozzátette: szerinte október lesz a vízválasztó pont, amikor kiderül, hogy a háborús infláció és a magas energiaárak tartósan velünk maradnak-e.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak valóban nyitott gazdasága van, így egy recesszió hatását nem lehet elkerülni, de megoldásokat kell keresni a helyzet kezelésére. “2007-2009 között a kormány megpróbálta elmagyarázni, miért nem tud csinálni semmit. Én nem szeretem az ilyesmit, ha jön a baj, legalább védekezzünk. Kidolgoztunk egy intézkedéssorozatot erre. Ez reális terv, ami sikerülhet. Nem tudom megígérni, hogy beválik, de harcolni fogunk a munkahelyek védelméért, hogy a családoknak legyen elég jövedelme a megélhetéshez. Egy ilyen döntés, hogy létrejött egy gazdasági növekedést védő kabinetet, és az ő javaslatukra azt a döntést hoztuk, hogy a kedvezményes,

5 SZÁZALÉKOS LAKÁSÁFÁT MEGHOSSZABBÍTJUK KÉT ÉVVEL, 2024 ÉV VÉGÉIG

– jelentette be Orbán Viktor. Ezzel támogatják meg a lassuló lakásépítési piacot – tette hozzá.

Csak a harc a biztos

Orbán Viktor ezután arról a tízlépéses tervről beszélt, amelyet szerdán ismertetett. Szerinte ez „egy reális terv, ez sikerülhet”, de még nem jelent 100 százalékos biztonságot, egyelőre ennyit tudnak tenni.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 125 megnézve, 1 alkalommal mai nap |