| Mobile | RSS

Már spórolnak a tűzoltóknál is, eddig hetente gyakorlatoztak, most havonta fognak

Úgy tudni, hogy az OKF, illetve a belügy megyénként néhány tízmillió forinttól százmillió forintig terjedő összegeket próbál megtakarítani.

Szerző
Batka Zoltán

Publikálva:2022.08.06. 07:15

Már spórolnak a tűzoltóknál is, eddig hetente gyakorlatoztak, most havonta fognak
Fotó:Huszár Dávid| Forrás:Népszava

„A hivatásos katasztrófavédelmi szerv változatlanul biztosítja az állampolgárok életének és vagyonának védelmét, végrehajtja a jogszabályokban meghatározott feladatait” – ennyit adott tudtunkra az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra a kérdésünkre, hogy miért kellett épp az aszály miatt jócskán megugrott avar- és bozóttüzek idején spórolást elrendelni az amúgy is létszámhiánnyal küszködő tűzoltóságnál, illetve, hogy ez nem veszélyezteti-e a feladatellátást. Mint azt az ATV megtudta: az OKF főigazgatója a hét elején arról tájékoztatta a megyei szerveket, hogy „ésszerűsíteni” kell a költségvetésüket – a hivatalos levél nem használja a „megszorítás” vagy a „spórolás” kifejezést – így többek között csökkentik a gyakorlatok, a hatósági ellenőrzések számát.

Érdeklődésünkre Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független szakszervezetének elnöke mindezt megerősítette. Ő úgy becsülte: eddig bő hetente voltak a tűzoltóknak helyi gyakorlatai, ezt fogják felváltani a havi egyszer a megyei központokban tartott gyakorlatok, így nagyjából harmadára fog csökkenni az eddigi gyakorlatok száma. A testületek a laktanyán belül továbbra is tudják gyakorolni a magasból mentést, az egyes mentési készülékek helyszíni összerakását, ám nagyon sok olyan középmagas épület van – kórház, öregek otthona – amelyekhez éves szinten vannak szituációs, szimulációs mentési, oltási gyakorlatok, amelyek így elmaradnak majd.

Salamon Lajos úgy véli:

nagyjából év végére derül majd ki, hogy az így összevont, lecsökkent gyakorlatszám miatt összességében csökkent-e a tűzoltóság hatékonysága.

 Úgy tudni, hogy az OKF, illetve a belügy megyénként néhány tízmillió forinttól százmillió forintig terjedő összegeket próbál megspórolni. (A megyék költségvetése jócskán eltérő, attól függően, hogy mennyi lakosa, milyen infrastruktúrája és persze milyen veszélyforrásai vannak.) A szakszervezeti elnök szerint rossz irány, hogy egy költségvetési szempontból elhanyagolható összegű költségcsökkentés miatt a tűzoltóság hatékonyságát veszélyeztetik. Szerinte ugyanezt az összeget sokkal jobban meg lehetne spórolni, ha a tűzoltóság vezetésében lévő vízfejet csökkentenék. A tűzoltóság ugyanis már így is alaposan túlterhelt.

„A civilek csak azt látják, hogy a tűzoltóautók szirénázva mennek egy tűzhöz. Azt viszont nem, hogy hányan ülnek benne” – hozott példát az elnök, aki szerint elvileg hat főnek kellene lenni az autókban, ám van, ahol ennél kevesebben ülnek, másutt meg van, ahol egy sofőrnek több járművet, vagy egy tűzoltónak több eszközt kell kezelnie.

A költségvetési megvonások az önkéntes tűzoltókat is súlyosan érintik, nekik immáron emelt, piaci áron kell vásárolni az üzemanyagot (a kormány csak a taxisoknak és a magánszemélyeknek tartotta fent a lakossági üzemanyagárat). Beszámolók szerint már volt olyan önkéntes tűzoltó testület, ahonnan nem vonultak ki egy helyi avartűzhöz, mivel nem tudták kigazdálkodni az üzemanyagot. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap tudatta: a mentők és tűzoltók számára az üzemanyagár emelkedéséből fakadó többletköltséget a költségvetés biztosítani fogja.

fecsego.eu/népszava

Leave a Reply 122 megnézve, 1 alkalommal mai nap |