| Mobile | RSS

Valós veszélye van egy nukleáris katasztrófának Ukrajnában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint

Éppen ezért egy missziót küldenének, hogy megnézzék, minden rendben van-e a létesítménnyel. 

Szerző
nepszava.hu

Publikálva:2022.08.07. 08:43

Megosztás
Valós veszélye van egy nukleáris katasztrófának Ukrajnában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint
Fotó:Ihor Bondarenko| Forrás:Shutterstock

A harcok azonnali beszüntetésére szólított fel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közelében, s figyelmeztetett, reális kockázata van egy nukleáris katasztrófa bekövetkezésének – írja a BBC.

A szervezet vezetője azt mondta, rendkívül aggasztják azok a jelentések, melyek arról szólnak, hogy pénteken találat érte Európa egyik legnagyobb atomerőművét. Kijev közlése szerint ugyanis a létesítmény egyes részei súlyosan megrongálódtak az orosz katonai csapások következtében. Putyin hadserege márciusban foglalta el az erőművet. A történtek miatt lekapcsolták az egyik reaktort, azonban nem mértek radioaktív sugárzást. 

Korábban Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy „terrorista taktikát alkalmaz”, mivel civil területeket lőnek az atomerőmű területéről. „Bármilyen katonai támadás, mely az atomerőműre irányul, vagy onnan indul, az játék a tűzzel. Ennek katasztrofális következményei lehetnek” – fogalmazott Rafael Mariano Grossi. Megjegyezte, a személyzetnek mindenféle fenyegetés és nyomásgyakorlás nélkül kell végeznie munkáját. Hasonló aggodalmakat korábban Washington is megfogalmazott.

A főigazgató önmérsékletre szólította fel a háborús feleket. Megítélése szerint az erőmű „kikerült az ellenőrzés alól”, ezért a szervezet szakembereket küldene a helyszínre, hogy felmérhessék a létesítmény állapotát. 

fecsego.eu/népszava

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |