| Mobile | RSS

Brazília egyik legnagyobb erdőpusztítója beperelte az államot egy nemzeti park miatt, nyert

Az állam – amelynek kormányzója Jair Bolsonaro elnök szövetségese – nem fellebbezett.

Publikálva:2022.08.08. 12:36

Brazília egyik legnagyobb erdőpusztítója beperelte az államot egy nemzeti park miatt, nyert
Fotó:MAURO PIMENTEL| Forrás:AFP

Döbbenettel fogadták környezetvédők a hírt, mely szerint Brazília egyik leghírhedtebb erdőpusztítója, Antonio José Rossi Junqueira Vilela egy nemzeti park ügyében elsőfokon pert nyert Brazília harmadik legnagyobb állama ellen, amely feladta a jogi küzdelmet és nem fellebbezte meg a döntést. Ezáltal a nemzeti park megszűnik létezni – közölte

A bírósági határozat értelmében megszüntetendő nemzeti park mintegy 118 ezer hektáron húzódik és számos veszélyeztetett állatfaj otthona, itt él például a fehérképű pókmajom, amely éppen az élőhelyvesztés miatt került a kihalás szélére.

A Vilela érdekeltségében lévő cég azzal perelte be Mato Grosso államot, hogy a nemzeti park létrehozása 2001-ben törvénytelen volt. A bíróság ennek 3-2 arányban helyt adott, mondván, hogy annak létrehozásakor elmaradt a társadalmi konzultáció. Mivel pedig az állam nem fellebbezett, a nemzeti parkot ezzel felszámolják.

Az AP felhívja a figyelmet, hogy az Amazonas ijesztő helyzetét a bíróság ítéletén felül az is mutatja, hogy a meglévő környezetvédelmi szabályokat sem hajtják végre rendesen. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nem csak hogy teljes ökoszisztémák pusztulnak el, de a hatalmas erdőirtások értelemszerűen az erdők szén-dioxid elnyelő képességét is rontják, ami döntő szerepet játszik a Föld jövőjét tekintve.

Antonio José Rossi Junqueira Vilela pusztító tevékenysége egyébként már korábban is jól ismert volt a Cristalino II nemzeti parkban. 2005-ben 27 millió dolláros pénzbírságot kapott, amiért 11 ezer hektárnyi erdőt pusztított el a védett területen.

Vilela ellen egyébként Pará államban is vádat emeltek mintegy 30 ezer hektárnyi erdő kiirtásáért, az ügyész ebben az ügyben az Amazonas által valaha látott legszörnyűbb erdőpusztítónak nevezte a férfit. Ez az eljárás azóta sem zárult le, de ha Vilelát elítélik, akár 200 év börtönt és 60 millió dolláros pénzbírságot is kaphat.

Az AP megjegyzi, hogy Mato Grosso Brazília legnagyobb szójababtermelő állama, kormányzója Mauro Mendes agrárgazdaságpárti politikus, aki egyben Jair Bolsonaro elnök szövetségese is. Korábban többször is kijelentette, hogy Brazíliának túl sok védett területe van, és megfogadta, hogy nem hoz létre többet belőlük. Mendes környezetvédelmi államtitkára Mauren Lazzaretti ügyvéd, aki a korábban a fakitermelőket védte a környezetvédelemmel kapcsolatos büntetőjogi vádakkal szemben. Arra a kérdésre, hogy miért nem fellebbeztek a bírósági határozat ellen, a környezetvédelmi államtitkárság azt az indoklást adta, hogy szerintük úgyis esélytelen lett volna megnyerni a pert másodfokon.

fecsego.eu/népszava

Leave a Reply 51 megnézve, 1 alkalommal mai nap |