| Mobile | RSS

Pártok-LMP-környezetvédelem Az Ab-hoz fordul az LMP a fakitermelésre vonatkozó kormányrendelet miatt    Budapest, 2022. augusztus 8., hétfő (MTI) – Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

    A napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni – mondta.
    Felhívta a figyelmet, hogy a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd.     Ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt – mutatott rá.
    Továbbá az erdőknek nemcsak anyagi haszna van, nemcsak az számít mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében – mondta a zöldpárti politikus.
    A kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, de így ez még 2100-ra sem fog teljesülni – fűzte hozzá.
    Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a “sorsrontó” rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól – közölte Schmuck Erzsébet.
    Gál József, az LMP szóvivője elmondta, hogy a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt.
    Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be.
    Az LMP folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a “jövővédő” alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a “bődületes őrültséget” – mondta Gál József.
    “El a kezekkel a magyar erdőktől!” – hangoztatta az ellenzéki párt szóvivője.


MTI 2022. augusztus 8., hétfő 13:54

fecsego.eu/

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |