| Mobile | RSS

Ész nélkül vásárolják a magyarok a fegyvereket

BELFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2022 aug 6.

Megosztás

A tengerentúlon már-már bevett szokásnak mondható a válsághelyzetben való fegyverkezés. A koronavírus-járvány és a szomszédban zajló orosz–ukrán konfliktus az európaiakat is erre készteti, így Magyarországon is egyre több háztartásban lesz mindennapos a fegyvertartás.

Elindult a spájzolás az engedély nélkül tartható fegyverekből. Már a koronavírus-járvány idején is megfigyelhető jelenség volt, hogy a pánik kitörésével megnőtt az érdeklődés az engedély nélkül tartható fegyverek iránt. Az Egyesült Államokban ez egy jól ismert jelenség, hogyha válság fenyeget, az emberek elkezdik felvásárolni a fegyvereket. Ezzel szemben Európában jóval nehezebb lőfegyverhez jutni, hazánkban pedig a térség országaihoz képest is szigorúbbak a fegyvertartási szabályozások.

Könnyen hozzájuk lehet jutni

Egy statisztika szerint a szabadon tartható gáz-riasztópisztolyokból háromszázezret vásároltak fel hazánkban, ez viszont csupán egy visszafogott becslés, ugyanis ezek a fegyverek csak akkor kerülnek be a rendőrségi statisztikákba, ha valaki viselési engedélyt kér. Ezt azonban bármelyik rendőrkapitányságon 2 és 5 ezer forint közötti összegért lehet igényelni.

Kerpics Gergely, a Gun Brokers Hungary Kft. airsoft üzletágvezetője a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy jelenleg a piacon a török gyártók a legnépszerűbbek, akik 35–45 ezer forintos árkategóriában rendkívül jó minőséget képviselnek.

A gáz-riasztópisztolyhoz hasonlóan a gumilövedékes fegyverekhez sem kell engedély Magyarországon, minden 18. életévét betöltött személy vásárolhat és tarthat otthon ilyen eszközöket.

A hazai jogrendszer érdekessége, hogy míg az alapvetően természetes alapanyagokból készülő paprikaspray használatát tiltja, addig egy nyílpuskát bárki nyugodtan megvehet a boltban és elég komoly fegyverhez juthat, viszonylag szerény áron.olkt.net

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 80 megnézve, 1 alkalommal mai nap |