< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

| Mobile | RSS

Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

AGRARSZEKTOR.HU

Mennyi a cirok ára, mennyibe kerül a cirok vetőmag és mire jó a szemes cirok? Tudd meg, mi a cirok, miért jó a cirok kukorica helyett, miért különleges a cirok és a cirok mag. ▾

A cirok a világ egyik legnépszerűbb gabonaféléje, ami Magyarországon is évről évre gyakoribb alternatíva a kukorica helyett. Na de mi a cirok és mire jó ez a különleges megjelenésű fűféle? Miért népszerű a cirok termesztése, és hogyan hasznosítható a cirok az élelmiszeriparban illetve a mezőgazdaságban?

Cikkünkben elárulunk minden fontos információt a cirok vetése, termesztése és a cirok betakarítása kapcsán: tudd meg, mi a cirok mag előnyös tulajdonsága, mennyi a cirok ára, mennyibe kerül a cirok vetőmag? Jövedelmező vállalkozásnak ígérkezik a cirok termesztése, vagy nagy fába vágjuk a fejszénket a cirok vetésével?

Mi a cirok?

A cirok a világ egyik leggyakrabban termesztett fűféléje, gabonanövénye, ugyanis a cirok nem más, mint a kukorica olcsóbb alternatívája. Magyarországon a szocializmus alatt a cirok elterjedt haszonnövény volt, azonban a rendszerváltás után a ciroktermelés jelentősen visszaesett. A cirok tökéletes lehetőség azok számára, akik a kukoricatermesztés helyett keresnek alternatívát, ami jó szárazságtűrő, ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben – kifejezetten aszály idején -, illetve bővíthetjük vele a vetésforgót is. A jelenlegi mezőgazdasági statisztikák szerint a cirok népszerűsége Magyarországon újra felfelé tör, így népszerű vállalkozás a magyar gazdák körében.

A cirok a kölesformák családjába tartozik, gyakran hívják cirkölesnek vagy tatárkának is. Származását tekintve a cirok Etiópia és Szudán sztyeppés, szavannás térségéből származik, azonban ma már a világ minden meleg mérsékelt övi országában termesztik. A szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, azonban fehérjetartalma magasabb és a szervezet számára kedvezőbb az aminosav-összetétele is. A cirok élelmiszerként is egyre népszerűbb alapanyag, ugyanis a cirok mag nem tartalmaz glutént, GMO-mentes, toxinmentes és tanninmentes is.

A cirok jellemzői

A cirok egy magas növésű gabonaféle, egyben fűféle, a kukorica közkedvelt alternatívája. Igénytelenebb a kukoricánál: 50%-kal kevesebb vizet vesz fel, terméshozama aszályos körülmények között 10-15%-kal is meghaladhatja a kukoricáét. A cirok nem igényel olyan szintű talajművelést, mint a kukorica, így költséghatékonyabb is ennek a növénykultúrának a felnevelése. A cirok fajtái egymással könnyen keresztezhetőek, számos hibridnövénnyel találkozhatunk a piacon, amelyeknek a fajtáját sokszor meghatároznunk is nehéz.

A cirok bojtos gyökérzettel rendelkezik, remek szárazságtűrő képességét a fejlett mellékgyökérzetének köszönheti (körülbelül kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának). A cirok szára belül hengeres, tömött, szárcsomókra és a csomók közötti részekre tagolt. A cirok szárvastagsága a fajtától függ: a szemes cirok, amelyet az ember is fogyaszt például vastagabb szárral rendelkezik, mint az állati takarmányozást szolgáló szudánifű.

A különböző cirokfélék magasra nőnek: a szemes cirok 100-180 cm, a silócirok viszont elérheti akár a 4 és fél méteres magasságot is! A cirok hosszú, viaszos, lándzsa alakú levele hasonlít a kukoricáéra, azonban a különböző fajták eltérő mértékben bokrosodnak – a legjobb bokrosodási képességű cirok a szudánifű. Minél sárgább egy cirokféle levele, annál nagyobb annak a cukortartalma is, így az állatok számára ízletesebb takarmánynövény. A cirok termése, a cirok mag egy szemtermés: a szemek változatos, többnyire gömb vagy tojás alakú magok, amelyeknek a színe a fehér, a barna és a vörös árnyalataiban is fellelhető.

Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

A cirok felhasználása

Felhasználásától függően többféle cirok típust termesztenek, amelyek a következők:

  • szemes cirok: az emberi és állati fogyasztást szolgálja, de bioetanol is készül belőle;
  • silócirok: állati takarmányozásra használjuk;
  • cukor: emberi fogyasztásra alkalmas cukor, illetve bioetanol előállítás;
  • biomassza: biogáz előállítás; 
  • szudánifű: állati takarmányozás és biogáz előállítás
  • vadcirok: vad földbe vetett cirok, a vadállatok legeltetését szolgálja.

A cirok termesztése

A cirok tenyészideje összesen 115-165 nap. A vetés után a cirok kelési ideje 5-10 nap közé esik, a kelés és a szárbaindulás szakasza ezután 25-35 nap alatt indul be. A szárbaindulás és a bugahányás között 30-55 nap telik el, majd a bugahányás és a teljes érés között az időjárás függvényében további 55-65 nap fog eltelni. A cirok fejlődésére a hő van a legnagyobb hatással, de a talaj tápanyag-szolgáltató képessége is számít. A cirok a laza, homokos talajon és a kötöttebb, agyagos termőföldben egyaránt megterem. A cirok igényli a tápanyagot, így műtrágyázással segíthetjük a fejlődését.

A cirok vetése cirok vetőmag használatával történik, fontos számára a megfelelő talajelőkészítés, a frissen elmunkált, jó minőségű magágy, az egyenletes talajfelszín, illetve a kelés alatti gyommentesség. A cirok vetőmag a talajfelszíntől számítva 3-5 cm mélységben kerül elvetésre. A gyomok ellen védekezzünk mechanikai vagy vegyszeres gyomirtással. A cirok legjelentősebb kártevői a levéltetvek, amelyek ellen, ha nagyobb mennyiségben megjelennek, úgyszintén védekezni kell.

A cirok betakarítása fokozott odafigyelést igényel, ugyanis a jól megválasztott időpont befolyásolja a termény minőségét. A cirok szemei egyenetlenül érnek, a teljes érés fázisában kell őket betakarítani majd kiszárítani. A munka elvégezhető kukorica betakarítógéppel a két növény hasonló felépítése miatt.

Szemes cirok mag

A cirok felhasználását tekintve mint élelmiszer szintén egyre népszerűbb alapanyag a konyhában, ugyanis a legtöbb gabonafélénél egészségesebb, illetve belefér a mindenmentes diétákba is. A cirok nagyszerű élelmiszer, készülhet belőle gluténmentes liszt, fogyaszthatjuk önmagában vagy akár puffasztva is, rágcsálnivalóként. A szemes cirok mag takarmányozás céljából nagyszerűen megfelel a baromfik számára, ugyanis egészséges, magas fehérjetartalmú táplálékot biztosít a fejlődésükhöz.

Így történik a cirok termelése: Mi a cirok, hogy néz ki a szemes cirok mag, mennyi a cirok ára és a cirok vetőmag ára?

Mennyi a cirok ára?

A cirok ára és a cirok vetőmag ára jellemzően 10-20%-kal meghaladja a kukoricáét, emellett a cirok termesztés költségei és a ráfordított energia is alacsonyabb, így mindenképpen jövedelmező vállalkozást eredményez.

Címlapkép: Getty Images

fecsego.eu/agrár szektor

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |