< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: Íme, Leonardo da Vinci világvégejóslata: matematikai és asztronómiai jelekkel üzente meg a pontos dátumotA zseniális polihisztor, Da Vinci is hátrahagyott egy világvégedátumot.

| Mobile | RSS

Íme, Leonardo da Vinci világvégejóslata: matematikai és asztronómiai jelekkel üzente meg a pontos dátumotA zseniális polihisztor, Da Vinci is hátrahagyott egy világvégedátumot.

Íme, Leonardo da Vinci világvégejóslata: matematikai és asztronómiai jelekkel üzente meg a pontos dátumotA zseniális polihisztor, Da Vinci is hátrahagyott egy világvégedátumot.

GettyImages-656728672
  • KOVÁCS GABRIELLA
  • 2022.08.09

Nostradamus, Baba Vanga, Isaac Newton: három név, akiknek a világvége-elméleteiről sok helyütt lehet olvasni. Leonardo da Vincinek is volt egy dátuma.

Kétség sem fér hozzá, hogy Da Vinci (1452-1519) a művészettörténet egyik legtitokzatosabb figurája volt, géniusz, egy valóságos polihisztor, így egyáltalán nem meglepő, hogy tőle is örökölhetett az emberiség egy lehetséges apokalipszisdátumot.

Leonardo da Vinci világvégedátuma

Érdekes azonban, hogy a géniusz nem direkt módon, szövegbe foglalva jósolta meg a világvége napját, hanem indirekt, bújtatott jelekkel – legalábbis ezt állítja Sabrina Sforza, olasz Vatikán-kutató szakértő, aki korábban a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatójaként Da Vinci-kéziratokat tanulmányozott, jelenleg pedig a vatikáni archívumban dolgozik.

Az utolsó vacsora.

Az utolsó vacsora.Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Tavaly a Vatikán megjelentette a szóban forgó alkotásról szóló tanulmányát, amelyben egy, Az utolsó vacsora című alkotásról készült faliszőnyeget vizsgált. Azt XIII. Lajos francia király számára készítették Da Vincinek a falfestményéhez készült terve alapján. Sforza azóta azt tervezte, hogy megmagyarázza Da Vinci rejtett kódját, amely magában foglalja az állatöv jeleit és a latin ábécé 24 betűjét, melyet a művész a nap 24 órájának ábrázolására alkalmazott. Sforza azt mondja, Da Vinci tudós és hívő ember volt egyszerre, aki kénytelen volt elrejteni üzeneteit, hogy ne támadják meg miattuk.

Szerinte a kulcs a falfestményen szereplő középső, félholdas falmező, vagy lunetta, mely egy matematikai és asztrológiai, ezáltal különböző számításokhoz kiváló alapot nyújtó rejtvényt tartalmaz a szakértő szerint. A Vatikán-kutató meg is fejtette a rejtvényt. Da Vinci szerinte egy egyetemes, a világ egészét elborító árvízben láthatta előre a világvégét, amely 4006. március 21-én kezdődik, és ugyanazon év november 1-jén ér véget, az a nap pedig új kezdet lehet az emberiség számára. Úgy láthatta, hogy az emberiség története minden dolgok összességéhez, a végső elszámoláshoz vezet, amiről a Jelenések könyve is ír, illetve az ókori írók, Platón és Arisztotelész.

A falfestményről

A Krisztust a tanítványaival a keresztre feszítés előtti nap ábrázoló, 460 centiméter x 880 centiméteres, teljes falat beborító, a milánói Santa Maria delle Grazie kolostorban lévő falfestményen Da Vinci 1495-ben kezdett dolgozni, és 1498-ban fejezte be művét. A képet a hetvenes évek végétől a kilencvenes évek végéig restaurálták, mert az évszázadok során nagyon leromlott az állapota. Mára már nagyon kevés olyan ecsetvonás látható rajta, amely valóban Da Vinci kezétől származik. Titokzatossága azonban továbbra is lázban tartja a műelemzőket: volt, aki dallamot fedezett fel benne, más azt vizsgálta, milyen rejtett szimbólumrendszere van a képnek, mely újfent a polihisztor zsenialitását tükrözi.

Da Vinci futurisztikus találmányai

Saját korában futurisztikusnak számítottak az ötletei: Leonardo da Vinci találmányai elképesztőek voltak.Leonardo Da Vinci több találmánya sem illik a képbe: elképesztő, miket tervezett

(Képek: Getty Images.)

fecsego.eu /femina

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |