| Mobile | RSS

A gyógyító kecsketej

 2020-12-12  BlogDiétaEgészséges otthon1 Kommentelés

Tweet

Az antibiotikumok felfedezéséig, a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészet is volt, mivel a kecske teje a tébécé gyógyításához tartozott. Még a XX. század elején is hirdették egyes gyermekorvosok, hogy a kecske a legjobb “szoptatós dada”.

Az kecskétől származó tej csíraszáma csekély, tébécé és brucellózis pedig a kecskénél szintenem is fordul elő. Teje forralás nélkül is iható, így benne a vitaminok épségben megmaradnak. A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb – vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé, és a tejérzékenyek is fogyaszthatják.

Az anyatejhez hasonlóan, a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz. Sőt, hatásos az allergiák gyógyításában és a daganatos betegségek megelőzésében. A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb.

A csontritkulás megelőzésére, és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, tehát fogyasztása esetén kevesebb is elég belőle. Könnyen emészthető. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködők táplálkozásában.

Foto:pixabay.com

Magas fehérjetartalma miatt az idős korosztály kiváló roborálószere. A kecsketej +5 – +10 C fok között, 2-7 napig is eláll, de +3 – +5 C fok között akár 4-14 napig! Ára sok mindentől függ – általában 300-600 Ft között mozog.

A kecsketej nélkülözhetetlen aminosavakból sokkal többet tartalmaz, mint egy gyermek szükséglete. Ezért arra is alkalmas, hogy a biológiailag kisebb értékű fehérjék kecsketejjel együtt etetve jobban hasznosuljanak. A kecsketej, mivel több szérumfehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat, szállítási feladatot végző transzferint, antivirális anyagokat.

A kecske és a juhtej jelentős mennyiségű orotsavat tartalmaz. Ez a sav jelentős védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Talán ez az egyik oka annak, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegek gyógyításában.

Kecskesajt

A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Készítésének sok országban van hagyománya – pl. Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet – de legnagyobb számban és változatosságban, Franciaországban állítják elő.

Foto:pixabay.com

Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Az alapanyag – vagyis a tej – lehet nyers és pasztőrözött, de sok múlik az érlelési eljáráson, az ízesítésen, formázáson is. Lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel.

Sőt, van, amelyikre porrá tört sózott faszenet szitálnak. A kecskesajt ideális tárolása szinte fajtánként más-más. A nem olajban eltett sajtokat nem szabad légmentesen elzárni! + 3 – +10 C fok között, 14-30 nap a fogyaszthatóság ideje.

Az olajban eltett sajtok hűtést nem igényelnek, azonban fogyasztás előtt érdemes őket kissé lehűteni! Akár fél évig is eltarthatók! A kecskesajt ára készítő és készítési mód függvényében széles határok, 2000-4000 Ft/kg között mozog.Forrás: https://napidoktor.hu/index

fecsego.eu//

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |