< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bokros Lajos: Közel az államcsőd!

| Mobile | RSS

Bokros Lajos: Közel az államcsőd!

OLKT.net

GAZDASÁGKÖZÉLETKözzétéve 2022 aug 11.

Megosztás

Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában értékelte a magyar gazdaság helyzetét. Bokros 1995-ben a saját megfogalmazása alapján pénzügyi stabilizációt hajtott végre, ami a Bokros-csomag nevet kapta, a Fidesz szótárában leegyszerűsítve: ő volt a megszorító ember.

Bokros szerint a gazdaság jelenlegi állapotát, a magas inflációt nem a háború idézte elő, hanem a kormány helytelen, szakszerűtlen, ésszerűtlen gazdaságpolitikája, a februárban indult háború pedig csak súlyosbítja. Úgy látta, hogy 2008-hoz hasonlóan most is fenyeget az államcsőd réme. Bokros szerint az Európa Uniótól érkező eurómilliárdok oldhatják meg a helyzetet. A kormány egyelőre még nem tudott megállapodni Brüsszellel a támogatásról, de engedményeket már tett.

Bokros úgy emlékezett, hogy alig volt tüntetés, alig volt sztrájk 1995-ben, amikor az ő nevével azonosították a megszorító csomagot. Becsületesen megmondták a társadalomnak, hogy addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Ő pedig szerencsés helyzetben volt, mert nem előidézte a válságot, hanem csak megoldotta, míg most a kormány intézkedései okozták a problémákat.

Bokros három pontban foglalta össze, mivel kell leszámolni a jövőben:

  • A rezsicsökkentéssel (velejéig káros, a gazdaságot romboló intézkedés, nem ösztönöz takarékosságra, csak a rászorulóknak kell támogatást adni)
  • A benzinárstoppal (a hiány és a feketepiac erősödik csak)
  • A katával (szent tehén volt, rossz volt, egy jelentős réteg felmentést kapott a társadalom-biztosítási járulék alól)

Bokros szerint a problémák megoldhatóak, de még egyszer kiemelte, hogy a kormány felelős a magas inflációért, az államadósság emelkedéséért és a szegénységéért is.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |