| Mobile | RSS

Európa felét letarolta a brutális aszály: tragikus a helyzet ezekben az országokban

AGRARSZEKTOR.HU2022. augusztus 10., szerda 18:00

Az Európai Unió csaknem felét érinti a jelenlegi történelmi aszály, a csapadékhiány miatt több országban és területen van valamilyen figyelmeztetés, riadó. Rengeteg helyen apadnak a folyók, hanyatlik a mezőgazdaság, a vízellátás és az energiatermelés is. ▾

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európai Unió csaknem felén érvényes aszályriadó vagy valamilyen figyelmeztetés van a csakapékhiány miatt – írja az Időkép. Franciaországtól Románián át Görögország déli részéig szinte mindenütt tartós vízhiány, súlyos szárazság jellemzi az elmúlt hónapok időjárását. Franciaországban az eddigi legnagyobb aszály tombol, a falvak sokfelé ivóvíz nélkül maradtak, a kukorica 18,5%-kal kevesebb a tavalyinál, és tejből sem lesz elég télire.

A folyók alacsony szintje és a magasabb vízhőmérséklet egyes területeken az energiatermelést is akadályozta. A vízhiány csökkentette Olaszország vízenergia-termelését, és a vízkészletekben tárolt energiapotenciál az elmúlt néhány év szintjének körülbelül a felén ragadt. Kilenc országban, köztük Szerbiában, Montenegróban és Norvégiában csökkent a vízenergia-tározók vízszintje – írja a News.sky.com. Németországban és Romániában a Duna vízszintje is kritikus. Spanyolországban és Portugáliában az erdőtüzek szaporodtak el a szárazság miatt.

Az Európai Szárazságmegfigyelő Intézet (EDO) új adatai szerint Európa területének mintegy 45%-a esik legalább a második (narancssárga) riasztási fokozatba. A földterületek 15 %-a a legsúlyosabb fokozatba került, ami a termésre és a növényekre is rendkívül káros hatással van. A termésben bekövetkező negatív változások nemcsak a nyári hónapokra lesznek hatással, hanem az egész évre kihatnak. A következő hetek előrejelzései szintén aggodalomra adnak okot, nagy áttörés nem várható. 

Címlapkép: Getty Images

fecsego.eu/agrárszektor

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |