| Mobile | RSS

Keményen visszaszólt az Országos Mentőszolgálat, szerinte a hozzá nem értő mentődolgozók bírálják a biciklis mentőegységet

Nézeteltérés van a mentőszolgálat és a mentődolgozók szövetsége között.

Szerző
P. L.

Publikálva:2022.08.11. 15:47

Keményen visszaszólt az Országos Mentőszolgálat, szerinte a hozzá nem értő mentődolgozók bírálják a biciklis mentőegységet
Fotó:Erdős Dénes| Forrás:Népszava

Elsőként lapunk számolt be arról, hogy kerékpáros mentőegységek felállítását tervezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Szintén megírtuk, hogy a hírre reagálva a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) közleményt adott ki, amelyben egyebek között elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak nevezték a kerékpáros mentőegység felállítását, szerintük inkább az emberhiány csökkentése és bérrendezés tudná orvosolni a problémákat.

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-bejegyzést tett közzé az ellenvetésekkel kapcsolatban, melyben bár nem nevezte meg konkrétan a szakszervezetet, de valószínűsíthetően erre a megjegyzésre utaltak.

A bírálatot a mentőszolgálat indokolatlannak nevezte. Posztjukban felidézték, hogy korábban a mentőmotorok bevezetése is furcsa ötletnek tűnt Magyarországon, „mára azonban az egyik leghatékonyabb mentőeszközként tartják számon a kétkerekű mentőket, akik 2005 óta több száz életet mentettek meg”.

Ezt követően szokatlanul kemény szavakkal úgy fogalmaztak:

„Most az (elektromos) biciklis mentők bevezetésének ötletét is kritizálják a hozzá nem értők, pedig Budapest belvárosában, vagy például a Budai Várban óriási előnyt jelenthet a tömegben is könnyen közlekedő jármű, amin az életmentéshez szükséges alapvető felszerelések kapnak majd helyet.”

Mint írták, a magyar Országos Mentőszolgálat szakemberei az angol Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) kerékpáros mentőcsapatával egyeztettek az elmúlt hetekben, akik több mint 25 éve használnak kerékpárokat London és más nagyvárosok központjaiban. Felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban évente közel 17 ezerszer riasztják a biciklis életmentőket és az esetek több, mint felében nem is szükséges más mentőegység a betegek ellátásához. Ennek megfelelően a magyar projektet megkezdték, a bajtársak jelentkezése folyamatos, így az első mentőkerékpárokkal a tervek szerint már idén találkozhatnak a rászorulók – közölték.

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a mentődolgozók szövetsége

A MOMSZ szerint inkább az emberhiány…

Jönnek a bringás mentők, gyorsítaná a bajba jutottak elérését az OMSZ

A tesztüzem heteken belül megkezdődhet – tudta meg a Népszava.

fecsego.eu//

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |